• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Lajmvajer" se nagodio za 105 miliona dolara

Kompanija "Lajmvajer" (Limewire) postigla je vansudski dogovor o isplati odštete od 105 miliona dolara izdavačkim kućama.

 "Lajmvajer" se nagodio za 105 miliona dolara Izvor: MONDO

 Te kuće su tužile kompaniju zbog umiješanosti u piratizovanje muzičkih izdanja. Odšteta će biti uplaćena na račune 13 muzičkih kompanija.

Ova cifra je znatno manja od milijarde dolara koliko je američko udruženje diskografskih kuća (RIAA) prvobitno tražilo kao odštetu.

Duga pravna borba dovela je do zatvaranja "Lajmvajera", a predsjendik RIAA Mič Bejnvol izjavio je da je organizacija zadovolja konačnim ishodom.

"Ova teško dobijena bitka je razlog za slavlje čitave muzičke zajednice, fanove i one koji igraju po pravilima", saopštio je Benjvol.

"Lajmvajer" je bio program koji je direktno povezivao kompjutere i olakšavao korisnicima da pronađu sadržaje na drugim računarima i preuzmu ih.

RIAA je pokrenula prvu pravnu akciju protiv "Lajmvajera" 2006. godine, nedugo nakon što je sklopila dogovor o poravnjanju vrijednom 115 miliona dolara sa proizvođačem slične softverske tehnologije, kompanijom "Kaza".

Sud je u maju 2010. godine zaključio da su "Lajmvajer" i njegov autor Mark Gorton prekršili autorska prava i pomagali drugim ljudima da putem interneta preuzimaju piratizovanu muziku.

(Srna)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS