• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Francuzi ne mogu da odole piratskom softveru

Piraterija je u Francuskoj dostigla trgovinsku vrijednost od 1,9 milijardi evra, a u za čitavu Evropu ta suma procjenjuje se na oko devet milijardi.

 Francuzi ne mogu da odole piratskom softveru Izvor: MONDO

Francuska se, kako se procjenjuje, nalazi na čelu zemalja Evropske unije po softverskoj pirateriji sa 39 odsto softvera instaliranih u računare njenih građana koji su vjerovatno kopije, pokazali su rezultati istraživanja organizacije za odbranu interesa softverskih izdavača - Business Software Alliance (BSA).

Prema podacima BSA, ta piraterija Francuske je dostigla trgovinsku vrijednost od 1,9 milijardi evra na globalnu evropsku sumu od devet milijardi evra, prenijela je danas agencija Rojters.

Sprovedeno u 116 zemalja, istraživanje BSA je pokazalo da je softverska piraterija lane koštala 44 milijarde evra na svjetskom nivou.

Daleko iza Francuske, nalaze se Njemačka (1,4 milijarde evra, 27 odsto piratizovanih softvera), Italija (1,3 milijarde evra, 49 odsto piratizovanih softvera) i Velika Britanija (1,3 milijarde evra, 49 odsto piratizovanih softvera).

Istraživanje je pokazalo i da je stopa piraterije u zemljama sa tržištima u ekspanziji 2,5 puta veća nego u industrijski razvijenim zemljama, tako da u tim zemljama trgovinska vrijednost piratizovanih softvera (21,7 milijardi evra) dostiže više od polovine ukupne vrijednosti piratizovanih softvera u svijetu.

Među najrasprostranjenijim vidovima piraterije je instaliranje na više računara softvera kupljenog u samo jednom primjerku.

Radi boljeg informisanja, na veb sajtu BSA je objavljena i mapa piraterije u svijetu.

(Tanjug/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS