• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Wikipedia - prva digitalna svjetska baština?

Najveća internet enciklopedija Wikipedia namjerava da se prijavi za Uneskov spisak svjetske baštine.

 Wikipedia - prva digitalna svjetska baština? Izvor: MONDO

Wikipedia se na ovaj korak odlučila i povodom obilježavanja desetogodišnjice svog postojanja.

Osnivač Džimij Vejls je pokrenuo peticiju sa pozivom da Unesko uvrsti taj internet portal u listu svjetske baštine. S obzirom na to da preko četiri miliona posjetilaca dnevno koristi usluge te internet enciklopedije, peticija će imati velikog uspjeha.

Namjera Wikipedie jeste da se u Uneskovom spisku uvrsti kao "prva digitalna svjetska baština". Prema riječima Katrin Šonevil, predstavnice Wikipedie na njemačkom jeziku, ta internet enciklopedija ispunjava najvažniji kriterijum: "Wikipedia je remek djelo ljudskih dostignuća. Ona je nešto više od internet stranice. Mnogi misle samo na internet i tehniku. Wikipedia je, zapravo, predmet kulture, novi način sticanja znanja. Ta stara ideja čovječanstva, sakupljanje znanja, prenosi se sada u digitalno doba."

Prema riječima Katrin Šonevil, inicijativa Vikipedije predstavlja pokušaj da se započne sveobuhvatna diskusija o slobodnom i neograničenom pristupu znanju kao izuzetnoj tekovini čovječanstva, kojom se internet stranica odlikuje. Takođe, smatra se da je u digitalnom dobu potrebno da se ozbiljno razmisli o internet fenomenima kao što je Vikipedija, kao sredstvu i dobru od izuzetnog kulturnog značaja, koji zapravo promoviše bolju međuljudsku komunikaciju i razumijevanje.

Međutim, sudeći prema reakcijama u Unesku, namjera Wikipedie neće uroditi plodom. "Zamisao da se poznata internet enciklopedija uvrsti u spisak svjetske baštine nije realna", kaže predstavnik njemačke komisije pri Unesku Diter Ofenhojser.

"Spisak svjetske baštine namijenjen je zgradama, piramidama, istorijskim gradskim centrima, prirodnim predjelima, katedralama i tako dalje, ali nije namijenjen takvim idejama.“

Ipak, Unesko ostaje otvoren za druge oblike saradnje sa ovim sajtom. "Mi gledamo sa mnogo simpatija na sajt Wikipedia. Kao jedna potpuno nova vrsta internacionalne biblioteke, ona u sebi ima nečeg veoma jedinstvenog. Wikipedia je jedna veličanstvena ideja koja je promenila svijet. Ona bi mogla da uđe u program u kome su slični dokumenti", kaže Ofenhojser.

Wikipedia ne može da očekuje da će ući u istu grupu sa piramidama i Partenonom. Međutim, mjesto na Uneskovoj listi svjetskih dokumenata pored Luterove Biblije i Bahovih partitura joj je na raspolaganju, piše "Dojče vele".

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS