• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kina: Ma kakva vojska hakera?!

Kina je odbacila optužbe kompanije Google da učestvuje u napadima na naloge elektronske pošte zvaničnika Sjedinjenih Američkih Država.

 Kina: Ma kakva vojska hakera?! Izvor: MONDO

Predstavnik Ministarstva inostrane poslova u Pekingu Kun Lej je izjavio da se "vlada Kine odlučno bori protiv kriminala, uključujući i hakere" i u skladu sa zakonom primjenjuje odgovarajuće mjere prema tim licima. Hun Lej je dodao da je i NR Kina meta hakerskih napada, prenijela je ruska novinska agencija Interfaks.

Informacije o pokušaju napada na stotinu naloga američkih zvaničnika na Gmailu su objavljene 1. juna.

Prema podacima kompanije Google, napad je izveden sa kompjutera u gradu Đinan u kineskoj provinciji Šandung.

Cilj hakera su bile lozinke korisnika Gmaila, a za krađu je primjenjen "fišing sistem" - korisniku je ponuđena falsifikovana stranica za unošenje ličnih podataka, koji su poslije dospjevali u ruke zlonamjernika.

Predstavnici kompanije Google su objavili da su uspjeli blagovremeno da spriječe upad hakera u poštu.

Korporacija je takođe objavila napad na vladine organizacije u SAD.

Sukob NR Kine i korporacije Google datira iz 2010, kada je pretraživač objavio da neće cenzurisati stranice na zahtjev vlasti u Pekingu, potom objavio da se povlači sa lokalnog Internet tržišta zbog pritisaka.

Kineske vlasti su, prema verziji kompanije Google, organizovale hakerske napade na Gmail, a posebno na naloge lokalnih pravosudnih i opozicionih zvaničnika.

Google je u martu ove godine objavio da je pristup poštanskom servisu prekinut napadom sa teritorije NR Kine, vezujući to sa jačanjem cenzure u zemlji. Zvanični Peking je, međutim, te optužbe kategorično odbacio.

Administracija SAD je sredinom maja objavila novu sajber strategiju zemlje, po kojoj napadi stranih hakera mogu da se izjednače sa oružanom agresijom.

U slučaju da sajber napad ima za posljedicu žrtve među stanovništvom ili veću ekonomsku štetu, SAD zadržava pravo da odgovori vojnom akcijom, podsjetio je Interfaks.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS