• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Facebook i Twitter - zabranjene riječi

Francuska zabranila pominjanje Facebooka i Twittera u televizijskim i radijskim programima, osim kada su same mreže teme novinarskih izvještaja.

 Facebook i Twitter - zabranjene riječi Izvor: MONDO

Francuska regulatorna agencija za medije zabranila je pominjanje društvenih mreža Facebook i Twitter na televizijskim i radio stanicama, osim ukoliko nisu teme novinarskih izvještaja.

Odluka se sprovodi pozivanjem na zakonsku odredbu iz 1992. godine, prema kojoj i upotreba ovih servisa na Internetu predstavlja reklamu.

Portparol francuske regulatorne agencije Kristin Keli objasnila je da se, pominjanjem naziva društvenih mreža, ovim kompanijama koje su vrijedne više milijardi dolara daje prednost u odnosu na slične servise koji se bore za mjesto na Internetu.

"Pominjanje ovih mreža predstavlja narušavanje konkurencije. Ako dozvolimo pominjanje Twittera i Facebooka u etru, to bi otvorilo Pandorinu kutiju, i onda bi nam se javile ostale društvene mreže i pitale nas: A zašto ne i mi?", objasnila je ona.

Međutim, poznati francuski bloger Metju Frejzer ovu zabranu objašnjava tradicionalnim francuskim protekcionizmom kada je u pitanju širenje američke kulture.

"Facebook i Twitter su američke društvene mreže i one u Francuskoj predstavljaju simbol anglo-saksonske dominacije i provociraju ukorijenjeni animozitet u francuskoj psihi u odnosu na anglo-saksonsku kulturu", ocenio je Frejzer.

U Francuskoj je još 2003. godine u komunikaciji između državnih institucija zabranjena upotreba riječi "e-mail".

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS