• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EU: Oštrije kazne za hakere

Prema novim propisima, koje treba da odobri Evropski parlament, hakerima je zaprijećena kazna zatvora od najmanje pet godina ukoliko budu proglašeni krivima zbog nanošenja ozbiljne štete IT sistemima.

 EU: Oštrije kazne za hakere Izvor: MONDO

Članice Evropske unije dogovorile su se u petak da pooštre sankcije protiv hakera koji se bave visokotehnološkim kriminalom, nakon što su posljednjih sedmica registrovani napadi na sajtove vlade Francuske, institucija Evropske unije i američke bankarske grupacije City Group.

Prema novim propisima, koje treba da odobri i Evropski parlament, hakerima je zaprijećena kazna zatvora od najmanje pet godina ukoliko budu proglašeni krivima zbog nanošenja ozbiljne štete IT sistemima, prenio je Rojters.

Strože kazne su predviđene i za izvršioce napada preko mreže zaraženih kompjutera, programiranih da šalju spamove, čiji je cilj krađa identifikacionih podataka. Nezakonito presretanje podataka postaće kriminalni prekršaj u 27-članoj EU.

Članice Unije su takođe odlučile da unaprede sudsku i policijsku saradnju tako što će formirati jednu agenciju za sajber kriminal koja bi mogla da bude pridružena Europolu, policijskoj agenciji EU.

Zemlje širom svijeta ubrzano donose strategije za spriječavanje zloupotreba Interneta jer sve više raste zabrinutost zbog napada hakera i elektronskih ratova između zemalja.

U februaru je sajt vlade Francuske bio napadnut pred sastanak ministara finansija Grupe 20 najrazvijenijih zemalja svijeta i privreda u naglom usponu (G20) u Parizu, dok su institucije EU bile meta pred samit lidera tog bloka u martu.

Ove sedmice su hakeri provalili u računarski sistem City Groupa, dobivši pristup podacima o oko 200.000 vlasnika kreditnih kartica, a ranije su sličnim napadima bile izložene i kompanije kao što su Google, Sony, Nintendo, ali i Lockheed Martin koji proizvodi visokosofisticirane sisteme za američku vojsku.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS