• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Amerika želi "Internet u sjenci"

Sjedinjene Američke Države (SAD) razvijaju tehnologije za zaobilaženje cenzure Interneta.

 Amerika želi "Internet u sjenci" Izvor: MONDO

Admnistracija Baraka Obame finansira razvoj "Interneta u sjenci" i sistema mobilne telefonije, piše "Njujork tajms".

U globalnim nastojanjima za postizanje otvorene komunikacije učestvuju najrazličitiji nezavisni protagonisti, od informatičkih zanesenjaka u Vašingtonu, vojnih inženjera u Avganistanu do sjevernokorejskog disidenta koji je zakopavao kineske mobilne telefone na brdima uz granicu koje bi noću otkopavali njegovi sunarodnici u bijegu iz najzatvorenije države svijeta, navodi list.

Inicijativa Obamine administracije na neki je način nova podrška u odbrani slobode govora i razvoja demokratije, kao što je decenijama duga praksa radijskog emitovanja programa u zemlje s autokratskim vlastima putem Glasa Amerike i drugih medija.

Posljednja incijativa, međutim, u potpunosti zavisi od stvaranju odvojenih puteva komunikacije, ističe njujorški časopis.

Projekat je uključio šarenoliku grupu koju čine diplomate, vojni inženjeri, mladi programeri i disidenti iz najmanje desetak zemalja, a njegova najsnažnija zagovornica je državni sekretar Hilari Klinton, čije ministarstvo i predvodi te napore.

"Vidimo kako sve više i više ljudi po svijetu koristi Internet, mobilne telefone i druge tehnologije kako bi se njihov glas čuo kada protestuju protiv nepravde i nastoje da ostvare svoje težnje", rekla je Klintonova u odgovoru emailom na pitanje lista o projektu.

"Postoji istorijska prilika da se napravi pozitivna promjena, promena koju Amerika podržava. Tako da smo usredsređeni na to da im pomognemo da to učine, da im pomognemo da međusobno razgovaraju, da razgovaraju s njihovim zajednicama, vladama i svijetom", rekla je Klinton, prenosi list.

Stejt Department finansira stvaranje nevidljive bežične mreže koja bi omogućila aktivistima da komuniciraju van nadzora vlada u zemljama kao što su Iran, Sirija i Libija.

Napori na razvoju tih tehnologija uključuju projekte za stvaranje tajnih nezavisnih mreža mobilne telefonije u stranim zemljama kao i operaciju koja se, kao u špijunskim romanima, vodi na petom spratu zgrade L ulice u Vašingtonu gdje grupa mladih inženjera, koja izgleda kao garažna muzička grupa, običan neupadljiv hardver pretvara u prototip "Interneta u poslovnoj torbi", ističe list.

Finansirana sa dva miliona dolara od Stejt Departmenta torba bi mogla biti tajno prenesena preko granice i brzo omogućiti bežičnu komunikaciju na širokom području i vezu sa globalnim Internetom.

Američka nastojanja, koja se razlikuju po razmjerima, cijenama i sofisticiranosti, otkrivena su u desetinama intervjua, planskim dokumentima i povjerljivim diplomatskim porukama do kojih je došao američki list.

SAD je, između ostalog, kako je rekao jedan američki zvaničnik, potrošio najmanje 50 miliona dolara kako bi stvorio nezavisnu mrežu mobilne telefonije u Avganistanu pomoću repetitora u zaštićenim vojnim bazama u zemlji, kako bi se talibanima uskratila mogućnost da prekidaju službene avganistanske komunikacijske servise što su, izgleda, s lakoćom činili.

Napori na razvijanju novih komunikacijskih tehnologija na zamahu su dobili otkako je egipatski predsjednik Hosni Mubarak poslednjih dana svoje vladavine prekinuo internetske veze, navodi list i podsjeća da je sirijska vlada poslednjih dana takođe privremeno blokirala upotrebu Interneta koji je pomagao pri mobilizaciji demonstranata.

Uključeni u razvoj projekta, međutim, upozoravaju i na određene opasnosti, kao što je mogućnost da represivne vlade praćenjem lociraju i uhvate aktiviste koji koriste tu tehnologiju ili ih jednostavno uhvate kada pokušaju preko granice da prenesu opremu i dodaje i da drugi ocjenjuju da mogući pozitivni uticaji prevazilaze rizike, prenose "Vijesti".

(FoNet)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS