• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Knjige Britanske biblioteke na Googlu

Udžbenik engleskog iz 18. vijeka za danske mornare, opis prve motorizovane podmornice samo su neke od 250.000 knjiga koje će biti dostupne na Googlu.

 Knjige Britanske biblioteke na Googlu Izvor: MONDO

Zahvaljujući sporazumu između Googla i Britanske biblioteke korisnici Interneta će moći da listaju, čitaju, pretražuju, preuzimaju i kopiraju na hiljade tekstova objavljenih između 1700. i 1870. godine.

Cilj Britanske biblioteke je da do 2020. godine u digitalnoj formi učini dostupnim svojih 14 miliona knjiga i milion časopisa.

"Dosad smo uspjeli da digitalizujemo samo manji dio naše zbirke. Preostaje nam još veliki posao", rekla je direktorka Biblioteke Lin Brindli.

Sporazum sa Googlom, u okviru kojeg će u naredne tri godine biti digitalizovano 40 miliona stranica, omogućiće onlajn istraživačima uvid u rijetko dostupna djela nastala u doba društvenih, političkih, naučnih i tehnoloških promjena koje su se dogodila u doba Prosvjetljenja, industrijske revolucije i američkog rata za nezavisnost.

Piter Baron, portparol evropskog Google, odbio je da kaže koliko će realizacija ovog projekta koštati, navodeći samo da je riječ "o pozamašnoj sumi".

Google je dosad digitalizovao 13 miliona knjiga na osnovu sličnih ugovora sa više od 40 biblioteka širom svijeta.

Njegov plan da na Internet postavi milione knjiga čija su autorska prava još uvijek zaštićena osujetila je izdavačka industrija i trenutno je predmet sudskog spora u Sjedinjenim Američkim Državama.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS