• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otkrivena serija kompjuterskih napada

Stručnjaci za internet bezbjednost otkrili su najveću seriju kompjuterskih napada do sada, čija su meta bile mreže čak 72 organizacije.

 Otkrivena serija kompjuterskih napada Izvor: MONDO

Bezbjednosna kompanija "Mekafi" (McAfee), koja je ove napade otkrila, saopštila je da iza njih stoji "jedna država", koju nije imenovala, dok stručnjaci, međutim, smatraju da je reč o Kini.

Na meti do sada najvećeg hakerskog napada našle su se vlade SAD, Tajvana, Indije, Južne Koreje, Vijetnama i Kanade, Udruženje zemalja jugoistočne Azije (ASEAN), Međunarodni olimpijski komitet (IOC), Svjetska antidoping agencija i čitav niz kompanija.

Pored toga, hakeri su još 2008. godine upali u kompjuterski sistem Sekretarijata UN u Ženevi i uspjeli da skoro dvije godine neprimećeni pretražuju povjerljive podatke.

"Iznenadila nas je raznolikost organizacija koje su bile mete napada i šokirala nas je drskost počinilaca", navodi se u izvještaju kompanije "Mekafi".

Još nije poznato šta se tačno događa sa podacima koji se na ovaj način kradu, ali se ističe da je ekonomska opasnost izuzetno velika ukoliko se i najmanji njihov dio iskoristi kako bi se napravio konkurentski proizvod ili pobijedilo u nekim ključnim pregovorima.

Najraniji u seriji ovih napada dogodili su se sredinom 2006. godine, a najduži - upad u sistem Olimpijskog komiteta jedne azijske zemlje, trajao je čak 28 mjeseci.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS