• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Microsoft odustaje od pretraživača za knjige

Kompanija Microsoft odustala je od planova za Live Search usluge za pretraživanje knjiga.

 Microsoft odustaje od pretraživača za knjige Izvor: MONDO

Najveći proizvođač softvera u svetu je pod pritiskom da prikaže doslednu strategiju za izmenu svog neprofitabilnog onlajn poslovanja, pošto njegova ponuda za Yahoo, čija je poslednja cena bila 47,5 milijardi dolara, propala ovog meseca, objavio je Evropski novinski centar (EJC).

Digitalizovanje knjiga i arhiviranje akademskih publikacija ne uklapa se više u planove Microsofta za operacije pretraživanja, objavio je Satja Nadela, viši potpredsednik u Maicrosoft grupi za istraživanje i reklamiranje, na svom blogu u petak, navodi EJC.

Microsoft će ukinuti dva sajta za pretraživanje sadržaja knjiga i naučnih publikacija sledeće nedelje, a Live Serach usluga će usmeravati korisnike Interneta da potraže knjige na sajtovima koji nisu Microsoftovi, saopštila je ta kompanija.

U posao skeniranja knjiga Microsoft je ušao 2005. godine dajući materijal industrijskoj grupi Open Content Alliance, koju su formirali Internet Archive i Yahoo.

Godinu dan akasnije Microsoft je predstavio svoj MSN sajt za pretraživanje knjiga. Za razliku od kompanije Google, čija je odluka da skenira knjige zaštićene zakonom o autoriskim pravima prouzrokovala mnogobrojne tužbe, Microsoft je skenirao knjige za koje je imao odobrenje izdavača ili su nedvosmisleno pripadale javnom domenu.

Microsoft je saopštio da će izdavačima dati digitalne kopije 750.000 knjiga i 80 miliona novinskih članaka koje je prikupio. Pretraživač te kompanije je tek treći, iza Google i Yahoo pretraživača, po broju mesečnih upita.

(Beta/www.mtsmondo.com)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS