• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kina: Neodgovorne optužbe za hakerske napade

Kina odbacuje optužbe da stoji iza serije hakerskih napada koji su se odigrali tokom prethodnih pet godina.

 Kina: Neodgovorne optužbe za hakerske napade Izvor: MONDO

Kineski državni list odbacio je danas kao neodgovorne navode da bi Kina mogla da stoji iza hakerskih napada, čija je meta tokom prethodnih pet godina bilo više od 70 vlada, neprofitnih organizacija i korporacija.

"Povezivanje Kine sa Internet hakerskim napadima je neodgovorno", piše "Pipls dejli", dnevni list kineske vladajuće Komunističke partije.

Tvrdnja bezbjednosne kompanije McAfee, koja je otkrila napade, da je za njih odgovorna jedna država, "očigledno je neosnovana", prenosi agencija AP pisanje kineskog dnevnika.

McAfee je u srijedu saopštio da su meta napada bile mreže 72 organizacije, uključujući Ujedinjene nacije, Međunarodni olimpijski komitet, Udruženje zemalja jugoistočne Azije (ASEAN) i kompanije uglavnom iz SAD, kao i vlade SAD, Tajvana, Indije, Južne Koreje, Vijetnama i Kanade.

Kompanija je navela da iza napada stoji "jedna država", koju nije imenovala, dok su stručnjaci smatrali da je riječ o Kini. Peking nije zvanično komentarisao te navode.

Hakeri su 2008. godine upali u kompjuterski sistem Sekretarijata UN u Ženevi i uspjeli da skoro dvije godine neprimjećeni pretražuju povjerljive podatke.

Najraniji u seriji ovih napada dogodili su se sredinom 2006. godine, a najduži - upad u sistem Olimpijskog komiteta jedne azijske zemlje, trajao je čak 28 mjeseci.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS