• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

IBM čipovi koji imitiraju ljudski mozak

Kompanija IBM predstavila je dva prototipa čipova za koje navode da mogu da procesiraju podatke na način sličan koji to čini ljudski mozak.

 IBM čipovi koji imitiraju ljudski mozak Izvor: MONDO

Čipovi su rezultat šestogodišnjeg istraživanja stotinu najboljih stručnjaka te američke kompanije u koje je uložen 41 milion dolara.

Projekat su finansirali IBM i Agencija za napredna istraživanja pri američkom Ministarstvu odbrane (DARPA). To odjeljenje Pentagona poznato je i po tome što je uvelo Internet u civilnu upotrebu.

Radi se o takozvanom "kongnitivnoj računarskoj tehnologiji" čiji je cilj proizvodnja čipova koji mogu da se prilagode neočekivanim informacijama. IBM želi da proizvede čipove koji će biti u stanju
da procesuiraju realne podatke poput temperature, zvuka, pokreta tako da mogu da ih shvate.

Prototipovi čipova mogu sada istovremeno i paralelno da obrađuju višestruke zadatke. To je važno za zadatke poput grafičke obrade ili obrade velike količine podataka.

Novi čipovi za sada nemaju praktičnu primjenu i moguće je da će proći desetak godina prije nego što postanu finalni proizvod.

Profesor psihijatrije sa Univerziteta Vinskosin đulio Tononi kaže da nije važno šta novi čipovi rade, već način na koji taj posao rade. Njihova sposobnost da se adaptiraju da obrađuju vrste informacija za koje nisu programirani ključna je za budući razvoj.

"Još uvijek ima mnogo posla da se uradi, ali najvažnija stvar obično je prvi korak. A ovo nije samo prvi korak, već nekoliko koraka", smatra Tononi.

Inženjeri već dugo vremena pokušavaju da projektuju računare koji će biti u stanju da procesuiraju podatke kao ljudi. Google serveri ili Apple mogu da se programiraju da predvide određena oblike ponašanja, ali novi čipovi koje razvija IBM idu dalje od toga.

Novi čipovi potpuno se razlikuju od onih koji se koriste u današnjim kompjuterima i superkompjuterima. Kako tvrde u IBM-u, oni se ponašaju više kao digitalni neuroni i sinapse, što ih razlikuje od drugih čipova.

"Ključna razlika zaista je to što su memorija i procesor veoma blizu spajanja. Postoji velika, zaista velika količina paralelnog", kaže šef projekta.

IBM je lider u proizvodnji servera i softvera u elektranama, saobraćajnoj signalizaciji i drugoj opremi koja ima veze sa infrastrukturom. Ove godine kompanija je proslavila 100. rođendan.

Projekat je dio istog istraživanja koje je IBM vodio 2009. godine kada je kompanija objavila da je uspjela da simulira ponašanje moždane kore mačke. U toj američkoj kompaniji kažu da nisu još blizu predstavljanja čipa koji će moći da simulira ljudski mozak.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS