• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Regulativa u BiH i RS nije prilagođena potrebama tržišta kripto valuta

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

U cilju suočavanja s izazovima vezanim uz finansijsku bezbjednost unutar sfera virtuelne imovine, 10. novembra 2023. godine na Jahorini, održana je radionica na temu "Sprečavanje pranja novca i finansiranje terorističkih aktivnosti u oblasti virtuelne imovine”.

 Kriptovalute u BiH Izvor: Ustupljena fotografija

Na radionici, koja je okupila eksperte iz svijeta finansija, pravnike, predstavnike policijskih agencija, poreskih uprava i istaknute pojedince iz domena kriptovaluta, fokus je bio na trenutnom stanju kripto tržišta i nedostatku adekvatne regulative koja bi pratila brzi razvoj virtuelne imovine, kao i spriječavanju zloupotrebe iste.

Organizatori događaja su Adriatic Crypto Exchange (ACX), nova mjenjačnica na kriptosceni Bosne i Hercegovine, u saradnji sa Chainalysis, vodećom globalnom kompanijom za istrage u blockchainu.

Izvor: Ustupljena fotografija

U uvodnom obraćanju, dobrodošlicu svim učesnicima poželio je Branko Petrović, direktor Adriatic Crypto Exchange-a, koji je učesnicima govorio o aktuelnostima na kripto tržištu u BiH, te nedostacima postojeće regulative navodeći da trenutna regulativa koja je zastupljena samo u RS kroz Zakon o tržištu hartija od vrijednosti nije prilagođena potrebama i zahtjevima tržišta.

Petrović je predstavio i ACX mjenjačnicu, kao dobru praksu, postavljajući visoke standarde u oblasti rada VASP-ova.

Dodaje da je ACX, bez obzira što to nije regulatorni zahtjev, implementirao svjetske standarde iz oblasti bezbjednosti, AML-a i zaštite podataka.

Mjenjačnica je odnedavno registrovana kod Komisije za hartije od vrijednosti RS, te se zvanični početak rada očekuje u narednim danima, a kako su najavili mjenjačnica će napraviti izvjesne promjene na kripto tržištu BiH.

Na pitanje šta tačno znači da regulativa nije prilagođena zahtjevima i potrebama tržišta, Petrović odgovara:

“Kao ACX primjenili smo svjetske prakse kao što je uspostavljanje digitalnog KYC (Know Your Customer) procesa u partnerstvu sa SumSub-om, uspostavljanje i implementacija KYT (Know Your Transaction) od Chainalysis-a, te omogućavanje kupovine kriptovaluta Visa/Master karticama pomoću Banx-a finansijske institucije.

Međutim, zbog toga što je regulativa prilagođena potrebi drugih aktera, a ne tržištu, gdje jasno ista navodi da sredstva investitora moraju biti uplaćena na račun posebnih namjena, samim tim nismo u mogućnosti da koristimo Banx-u, te nismo u mogućnosti da našim korisnicima ponudimo da kupe kriptovalute pomoću njihovih debitnih kartica", objasnio je.

Praćenje porijekla kriptovaluta VS Fiat novca

Izvor: Ustupljena fotografija

Učesnici su imali priliku da od Nikole Maričića, ACAMS sertifikovanog AML i Compliance
Officer-a za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma (AML/CFT), saznaju nešto više o mogućnostima praćenja porijekla kriptovaluta, u odnosu na FIAT novac, kao i spriječavanja njihove zloupotrebe.

“Mi u ACX-u imamo jedini sertifikovan tim za praćenje istrage u kriptovalutama kroz Reactor, jedan od prestižnih sertifikata za istrage u svijetu”, rekao je Maričić.

Sa posebnom pažnjom, učesnici su ispratili predavanja Nikolasa Kourtidisa, Senior Solutions Architecta u Chainalysis-u.

Izvor: Ustupljena fotografija

Inače, Chainalysis igra ključnu ulogu u borbi protiv ilegalnih aktivnosti, kao što su pranje novca, finansiranje terorizma i druge nezakonite prakse koje se mogu sprovoditi putem digitalnih valuta.

Chainalysis Reactor omogućava korisnicima da kreiraju moćne vizualizacije toka kriptovaluta, pratite tok sredstava kroz neograničen broj "hopova" i povežu sumnjive aktivnosti sa stvarnim entitetima.

“Učesnici su zainteresovani i sa punom pažnjom slušaju predavanje, odlična energija
vlada tokom čitave radionice i to me posebno raduje”, rekao je Kourtidis.

Radionica je pružila dubok uvid u aktuelne izazove finansijske bezbjednosti u sferi
virtuelne imovine. Predstavljanje nove ACX mjenjačnice, naglasak na transparentnosti i
bezbjednosti trgovine, kao i ključna uloga Chainalysis Reactor-a u otkrivanju
nepravilnosti, ukazali su na značaj koraka ka regulisanju kripto tržišta.

Ova inicijativa ne samo da obećava inovacije u trgovini kriptovalutama već i postavlja standarde odgovornog poslovanja unutar dinamičnog okruženja virtuelnih valuta.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Doz

I dok se cijeli svijet ubrzano ukljucuje u crypto i blockchain, i na taj nacin privlace novac, u BiH se i rukama i nogama trude da sve to sto bolje blokiraju. Sve domace banke su, i to bez ikakvog zakonskog osnova, blokirale sve transakcije prema bilo kojem crypto portalu, ukljucujuci cak i platne servise koji imaju samo indirektne veze s cryptom i to im nije primarna funkcija. Poneke banke su cak pocele i prijetiti klijentima da ne smiju posjedovati crypto jer rizikuju da im banka ugasi racun. Zaista smo nevjerovatni....

RECENZIJE

TIPS & TRICKS