• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sud odlučio: Osnivač propale kripto berze FTX proglašen krivim za pronevjeru MILIJARDU dolara

 vesna.jpg
Autor Vesna Kerkez

Porota suda na Menhetnu danas je presudila da je osnivač propale kripto berze FTX Sem Bankman - Frid kriv za pronevjeru milijardi dolara.

  Sem Bankman-Frid proglašen krivim za pronevjeru Izvor: Youtube/screenshot/NBC News

Riječ je o slučaju koji je označen za jednu od najvećih prevara u istoriji SAD. Kako prenosi AP, osuđenom prijeti nekoliko decenija u zatvoru.

Dvanaest članova porote u Njujorku je nakon procesa koji je trajao mjesec dana zaključilo da je Sem Bankman-Frid kriv po svih sedam tačaka optužnice i smatra da je prije kraha svojih kompanija u novembru 2022. godine prevario hiljade klijenata i pronevjerio milijarde dolara koje je koristio za investicije, nekretnine, reklamiranje svoje kripto berze FTX i podršku političarima.

Američki sud će 28. marta 2024. godine saopštiti na koliko dugo će osnivač FTX biti osuđen, prenosi Rojters. Osuđeni Bankman-Fried je tokom procesa odbacio krivicu, priznajući da nije uspio da spriječi pad FTX, ali tvrdi da nije imao namjeru da bilo koga prevari.

Očekuje se da će njegovi advokati uložiti žalbu na ovu presudu. Kripto berza FTX je prije svog kraha u novembru 2022. godine bila druga najveća berza sa kripto valutama na svijetu na kojoj su trgovali milioni ljudi.

Poznato je da je Sem Bankman-Fried javno finansijski podržao Demokratsku stranku, a u maju 2022. godine je najavljivao da će se umiješati u američke predsjedničke izbore 2024. godine i uložiti između sto miliona i milijarde dolara da bi spriječio povratak Donalda Trampa na vlast, prenio je NBC.

(MONDO/Agencije)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS