• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Robot "tvituje" iz svemira

Prvi humanoidni robot astronaut - Robonaut 2 ili R2 probudio se u četvrtak na Međunarodnoj svemirskoj stanici (MSS) i već je poslao svoj prvi tweet.

 Robot "tvituje" iz svemira  Izvor: MONDO

"Ovi elektroni pružaju DOBAR osjećaj! Mali korak za čovječanstvo, ali ogroman skok za limenu vrstu", poručio je R2 putem svog naloga @astrorobonaut.

R2 ima već 40.000 followera s kojima aktivno "komunicira", odgovarajući na pitanja i šaljući rođendanske čestitke.

Kako prenosi Bi-Bi-Si, R2 je na MSS u februaru donio spejs šatl Diskaveri kako bi pomagao astronautima u svakodnevnim aktivnostima unutar i van stanice.

R2 teži 136 kilograma, ima torzo, dvije ruke i šake poput ljudskih i zlatni šljem sa četiri kamere umjesto očiju i infracrvenom kamerom u ustima.

Pogledajte FOTO GALERIJU.

"Limeni" još nema noge i zasad će ostati vezan za fiksno postolje, mada NASA planira da ga u dogledno vreme opremi nogom kako bi mogao da se penje kroz hodnike Mss.

Inženjeri planiraju da u budućnosti R2 montiraju na lunarni rover "Kentaur 2" radi istraživanja površine Mjeseca i Marsa.

Trenutno na Zemlji postoje četiri Robonauta, ali je R2 tehnološki daleko napredniji - brži je, kompaktniji, spretniji i senzorski opremljeniji.

R2 je prije svega dizajniran kako bi se testirala efikasnost robota u bestežinskom stanju. NASA se, međutim, nada da će robot uskoro moći da izađe iz svemirske stanice kako bi pomagao svojim ljudskim kolegama tokom svemirskih šetnji.

NASA i "Dženeral Motors" si na projektu humanoidnog robota radili 15 godina.

Nikolas Radford, menadžer projekta u Hjustonu, dao je R2 najvišu ocjenu, navodeći da bi robonaut trebalo da za desetak dana počne da pomjera prste, šake i ruke.

Spavao je više od godinu dana, pa prvo mora malo da se "protegne". Kao što članovi posade moraju da se naviknu na bestežinsko stanje, tako i robot mora najprije da nauči da se kreće u novom okruženju, objasnio je Radfor.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS