• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U Srbiji se smanjuje softverska piraterija

Prvih meseci 2008. godine stopa piraterije u srbiji smanjena je za 2 procenta u odnosu na 2007. godinu.

 U Srbiji se smanjuje softverska piraterija Izvor: MONDO

Stopa softverske piraterije u Srbiji u 2007. godini bila je 76 odsto i zbog toga je država pretrpela gubitak od 72 miliona dolara, pokazuju u sredu objavljeni rezultati međunarodne studije analitičke kuće IDC.

Predstavljajući studiju, menadžer za zaštitu intelektualne svojine kompanije Majkrosoft, Miša Ognjanović, rekao je da su to gubici uglavnom zbog nenaplaćenog poreza.

On je rekao da je stopa softverske piraterije u Srbiji u 2007. opala za dva procenta i istakao da u 2008. očekuje veći pad, zato što su poreski organi započeli veliku akciju suzbijanja korišćenja ilegalnog softvera u preduzećima.

Direktor Majkrosofta u Srbiji Dejan Cvetković je ocenio da je za borbu protiv piraterije važno to što je sudija Okružnog suda u Beogradu Zoran Đorđević u maju odredio pritvor dvojici osumnjičenih za uličnu prodaju piratskih diskova.

Poreski inspektori su, kako je istakao Cvetković, u maju zaplenili više od 2.000 diskova sa piratskim igrama, filmovima i muzikom.

U Srbiji, kako je rečeno, piratsko korišćenje softvera nije krivicno delo, već privredni prestup te je zato u nadležnosti poreske uprave.

Prema međunarodnoj studiji o pirateriji u 2007. godini, koja je predstavljena na konferenciji za novinare BSA (Business Software Alliance), najveća stopa piraterije u zemljama jugoistočne Evrope je u Crnoj Gori - 83 procenta.

U Rumuniji, Bugarskoj, Bosni i Hercegovini, i Makedoniji učesće softverske piraterije je 2007. godine bilo 68 procenata, a u Hrvatskoj
54 procenta.

U svetu je 2007. godine, prema studiji, stopa piraterije smanjena za svega tri procentna poena, na 35 procenata, na šta je uticao porast broja prodatih racunara u zemljama "visoke piraterije" - Indiji, Kini i Brazilu.

Učešće piratskih među ukupno prodatim programima najviše je opalo u Rusiji - sedam procenata, piše u studiji, u sredu predstavljenoj u Beogradu.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS