• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Većina stanovništva BiH nema osnovne digitalne vještine, posebno zabrinjava NEBRIGA za SAJBER BEZBJEDNOST

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Oko 30 odsto stanovnika BiH posjeduje osnovni nivo digitalnih vještina, a više od 40 odsto ima ograničene digitalne vještine ispod osnovnog nivoa, navodi se u istraživanju Udruženja za digitalnu transformaciju u Bosni i Hercegovini.

 Digitalne vještine građana BiH Izvor: Shutterstock

Samo mali postotak građana ima vještine koje premašuju osnovni nivo - 5,35 odsto. Osnovni nivo posjeduje tačno 29,29 procenata stanovništva, a ispod osnovnog nivoa je 41,04 odsto.

"Ovo je najveći segment stanovništva, koji ukazuje na to da veliki broj ljudi ima ograničene digitalne vještine", stoji u izvještaju.

Skoro četvrtina stanovništva (24,32 %) nije koristila internet u protekla tri mjeseca (dok je trajalo istraživanje) te nije ni mogla biti obuhvaćena istraživanjem.

Pročitajte

"Podaci pokazuju da postoji značajan digitalni jaz u BiH. Izazovi kao što su nedostatak infrastrukture, obrazovanja i resursa mogu doprinijeti ovakvom stanju. Povećanje digitalne pismenosti je ključno ne samo za pojedinca i razvoj i pristup prilikama, već i za ekonomski razvoj zemlje u cjelini. Postoji potreba za investicijama u obrazovanje i pristup internetu kako bi se omogućilo građanima da poboljšaju svoje digitalne vještine i budu konkurentniji na tržištu rada", navode autori studije.

Ova studija ispituje nivo digitalne pismenosti građana BiH korišenjem najnovijih dostupnih podataka prikupljenih 2021. godine u skladu s okvirom Digital Skills Indicator 2.0 (DSI). DSI je pokazatelj koji se koristi za praćenje napretka država članica Evropske unije (EU) u razvoju digitalnih vještina.

Na dnu liste u Evropi, posebno kada je u pitanju sajber bezbjednost

Digitalna pismenost građana u starosti od 16 do 74 godine ocjenjuje se u pet ražličititih domena: informacijska i podatkovna pismenost, komunikacija i saradnja, kreiranje digitalnog sadržaja, digitalna bezbjednost i rješavanje problema.

Rezultati pokažuju da se BiH značajno zaostaje za evropskim zemljama kada je u pitanju ukupna digitalna pismenost, ali i prema pojedinčnim indikatorima.

BiH pokazuje značajno niži nivo informacijske i podatkovne pismenosti među svojim građanima u poređenju sa prosjekom u EU. Unutar regiona, BiH je na dnu ljestvice, zaostaje za zemljama poput Crne Gore, Srbije, Hrvatske i Slovenije. Isto je i u području vještina komunikacije i saradnje, kao i po vještinama potrebnim za kreiranje digitalnog sadržaja.

"Posebno zabrinjavajući aspekt je nivo vještina digitalne bezbjednosti među građanima u BiH. Zemlja pokažuje izuzetno nizak nivo u ovoj oblasti u poređenju sa prosjekom EU. Nizak nivo vještina digitalne bezbjednosti u BiH ukazuje na potencijalne ranjivosti u ličnoj i nacionalnoj sajber bezbjednosti", zaključeno je u izvještaju.

(MONDO)

Povezano

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS