• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ko ima najbrži internet na svijetu?

Autor Miloš B. Jovanović

Analiza brzine interneta u 220 zemalja i teritorija svijeta pokazala je da Evropa stoji bolje od Amerike, ali ne i od nekih dijelova Azije, dok je Afrika na začelju.

 Najbrži internet na svijetu Izvor: Pixabay

Tajvan je na samom svjetskom vrhu kada je riječ o brzini interneta. To pokazuju podaci za 2023. godinu koje je objavio Cable.co.uk.

Prosječna brzina preuzimanja (download podataka) u Tajvanu je 153,51 Mbps, što je tek nešto malo ispred drugoplasirane Francuske sa 152,45 Mbps.

Tajvan je na vrhu ove liste bio i prošle godine, podsjeća Statista ističući brz napredak koji je Tajvan postigao. Tada je ta zemlja imala daleko sporiju prosječnu brzinu od 135,88 Mbps.

Zemlje sa najbržom internet vezom pri preuzimanju podataka u 2022. i 2023. godini
Izvor: Statista

Japan je 2022. godine bio na drugom mjestu. I pored toga što je ta zemlja takođe zabilježila rast prosječne brzine interneta, on je daleko niži i iznosi samo 2,37 Mbps.

A kada se uračunaju sve izmjerene lokacije, malo ostrvo Džersi, u kanalu La Manš, u prosjeku ima najbrži širokopojasni internet, sa nevjerovatnih 264,52 Mbps.

Analiza brzine interneta u 220 zemalja i teritorija širom svijeta otkrila je kako se brzina preuzimanja razvijala u posljednjih nekoliko godina.

Prosečna brzina interneta pri dounloadovanju podataka (u Mbps) _ Foto Statista
Izvor: Statista

Od 2020. do 2023. globalna srednjabrzina internet preuzimanjagotovo se udvostručila – sa 24,8 Mbps u 2020. na 46,8 u poslednjoj analizi.

Još uvek, međutim, postoje velike razlike između različith regija svijeta. U 2023. godini Zapadna Evropa ima najveću prosječnu brzinu – od 118,7 Mbps, što je prilično ispred drugoplasirane Severne Amerike sa 94 Mbps.

Na drugom kraju tabele su Sjeverna Afrika i Podsaharska Afrika koje imaju najsporije prosječne brzine sa 9,8 odnosno 12,1 Mbps.

BONUS VIDEO:

Runet
Izvor: YouTube/Seytonic

 (MONDO)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS