• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sve škole u BiH treba da dobiju širokopojasni internet! Zajednički zaključak Digitalnog samita u Sarajevu

 Željko Svitlica
Autor Željko Svitlica

Šesti digitalni samit Zapadnog Balkana u Sarajevu okupio je više od 500 učesnika, predstavnike 150 kompanija i više od 100 govornika.

 Digitalni samit zapadnog Balkana Izvor: Digitalni samit zapadnog Balkana

Uspješno je završen Šesti digitalni samit Zapadnog Balkana u Sarajevu, najveći regionalni digitalni događaja o saradnji u oblasti digitalne transformacije, čiji je domaćin bilo Ministarstvo komunikacija i saobraćaj Bosne i Hercegovine, a koji je organizovan uz podršku Savjeta za regionalnu saradnju (RCC).

"Glavna poruka je da Balkan treba Digitalnu zajednicu po uzoru na Energetsku i Saobraćajnu. Kada je riječ o Bosni i Hercegovini,moramo učiniti sve kako bi sve škole u zemlji bile spojene na širokopojasni internet", saopšteno je iz Ministarstva.

O potrebi ove inicijative složila su se sva tri telekoma u BiH, privatni sektor i RAK, i žele da u saradnji sa svakim od 12 ministarstava obrazovanja, uvežu sve osnovne i srednje škole na širokopojasni mrežu.

"Danas su to potvrdili na panelu koji je organizovalo Ministarstvo u saradnji sa Unicefom", kažu u Ministarstvu komunikacija.

U BiH čak 600 osnovnih i srednjih škola nemaju nikakvu povezanost na internet.

Pored konferencijskog dijela koji je obilježilo nekoliko ključnih panel-diskusija među kojima i panel na visokom nivou pod nazivom „Transformativna uloga digitalizacije - zajednička vizija i ambicija regiona zapadnog Balkana“, na digitalnom samitu paralelno je održan i EXPO. Riječ je o sajamskom dijelu Samita na kojem su se predstavile vodeće kompanije iz sektora informaciono-komunikacionih tehnologija, uključujući i tri bh. telekom operatera.

"Samit je pokazao da u Bosni i Hercegovini ima i snage i energije za digitalnu transformaciju", zaključuju u saopštenju Ministarstva saobraćaj i komunikacija.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS