• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Google i Oracle pregovaraju o Javi

Google i Oracle moraće 19. septembra, na zahtjev američkog pravosuđa, da pokušaju da postignu sporazum u sporu oko korišćenja Jave.

 Google i Oracle pregovaraju o Javi Izvor: MONDO

Izvršnim direktorima kompanija Oracle i Google, Lariju Elisonu i Lariju Pejdžu predstavnici američkog pravosuđa naložili su da prisustvuju posredničkoj raspravi pred sudom u vezi sa sporom oko prava na neka od tehnoloških rješenja koja se koriste u Android operativnom sistemu.

Oracle je prošle godine podnio tužbu protiv kompanije Google zbog navodnog kršenja patentnih prava. Ova kompanija traži milijarde dolara odštete zbog intelektualnog vlasništva nad patentima koje je Google primjenjivao u kreiranju Androida, prije svega zbog toga što je, kupivši prošle godine Sun Microsystems, Oracle kupio i prava na Javu.

Sedam mjeseci kasnije, Oracle je tužio Google zbog kršenja licenci. Pošto je Google odbio dogovor, sve je rezultiralo zahtjevom za basnoslovnom odštetom.

Pejdž i Elison će morati da se sastanu kako bi pokušali da pronađu kompromis u polemici oko korišćenja programskog jezika Java. Spor se vodi jer Oracle optužuje Google za kršenje njegovog intelektualnog vlasništva.

Iako sudski proces treba da počne 31. oktobra, predstavnici američkog pravosuđa nadaju se da će giganti uspjeti da postignu kompromis na posredničkoj raspravi zakazanoj za 19. septembar, čime bi bila izbjegnuta duga i skupa parnica, prenosi Businessweek.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS