• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kompjuter koji čita vaše misli!

Kompjuter koji u svakom trenutku zna o čemu razmišlajte više nije naučna fantastika.

 Kompjuter koji čita vaše misli!  Izvor: MONDO

Grupa istraživača u Americi je uspešno osposobila računar koji "čita" misli tako što skenira ljudski mozak dok razmišlja o odredjenim stvarima.

Naučnici su koristili funkcionalnu magnetnu rezonancu koja je u stanju da prati aktivnost mozga u realnom vremenu. U istraživanju je učestvovalo devet studenata dobrovoljaca od kojih se tražilo da razmišljaju o 58 različitih predmeta - od životinja i biljaka preko delova tela do prevoznih sredstava i odeće.
Za to vreme mozak im je skeniran kako bi se dobila "prosečna" slika za svaku reč. Potom se od kompjutera tražilo da prepozna sliku mozga koja odgovara datoj reči što je ovaj obavio sa 70 do 77 odsto preciznosti.

Studija američkijh naučnika je objavljena u časopisu "Sajens" (Science), i smatra se da će doprineti boljem razumevanju načina na koji mozak memoriše informacije.

"Ovo istraživanje bi, takodje, moglo da pomogne u boljem lečenju govornih i drugih poremećaja poput autizama, paranoje i šizofrenije", rekao je vodja istraživanja Tom Mičel sa odseka za Učenje mašina univerziteta Karnegi Melon u Pitsburgu.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS