• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

WiMax u Srbiji nakon formiranja vlade

Tehnologija WiMax, koja omogućava širokopojasni brzi pristup internetu, neće biti uvedena u Srbiji sve dok se ne formira nova vlada.

 WiMax u Srbiji nakon formiranja vlade Izvor: MONDO

WiMax - tehnologija koja omogućava širokopojasni brzi pristup internetu i pružanje usluga fiksne telefonije, neće biti uvedena u Srbiji sve dok se ne formira nova vlada, rekla je u petak ministarka telekomunikacija Aleksandra Smiljanić.

Opseg radiofrekvencija koje WiMax koristi širi je od standardnog bežičnog opsega, zbog čega se smatra pogodnim za razuđeno naseljene sredine i područja gde nisu razvijene fiksna i kablovska infrastruktura.

Pravilnik o raspodeli radiofrekvencija za WiMax završen je u martu, a za organizovanje tendera za dodelu licenci za korišćenje WiMax tehnologije zadužena je Republička agencija za telekomunikacije (RATEL). Prema informacijama RATEL-a, potrebno je četiri do pet sedmica za pripremu tendera.

RATEL je 8. februara raspisao poziv da utvrdi da li ima zainteresovanih kompanija za uvođenje WiMax-a u Srbiji i, prema informacijama RATEL-a, bilo je dovoljno zainteresovanih da bi se opravdalo raspisivanje tendera. Preduzeće koje dobije licencu za uvođenje WiMax-a moći će da pruža telefonske usluge bez dodatnih dozvola, rečeno je agenciji Beta u Ministarstvu nakon izrade pravilnika. Ta odredba nije menjana uprkos zahtevima pojedinih operatera, poput PTT-a, koji su predlagali da se licence za fiksnu telefoniju izdaju odvojeno.

Ipak, vladin Sekretarijat za zakonodavstvo ocenio da pravilnike za WiMax ne može donositi ministar tehničke vlade i zbog toga pravilnici ne mogu biti objavljeni u Službenom glasniku i stupiti na snagu.

(Beta/www.mtsmondo.com)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS