• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

IBM vredniji od Microsofta

Američka kompanija IBM Corp. pretekla je po vrijednosti Microsoft Corp. na drugom mjestu najvrijednijih tehnoloških kompanija na svijetu, prvi put za posljednjih 15 godina.

 IBM vredniji od Microsofta Izvor: MONDO

Vrijednost IBM kompanije na berzi sada 214 milijardi dolara, a Microsofta 213,2 milijarde dolara, piše na svom sajtu BBC.

Prvo mjesto na listi najvrijednijih svetskih kompanija i dalje zauzima Apple Inc. čija vrijednost iznosi 362 milijarde dolara. IBM već duže vrijeme bilježi konstantan rast vrijednosti, dok je vrijednost Microsofta u opadanju.

Prema podacima Blumberga, IBM akcije sada su vrijednije za 22 odsto u odnosu na početak godine. Istovremeno, vrijednost akcija Microsofta pala je za 8,8 odsto.

Jedna od ključnih odluka kompanije IBM u poslovanju bila je kada je 2005. odlučeno da se povuče iz proizvodnje personalnih kompjutera i cijelu svoju PC diviziju proda kineskom Lenovu.

Američka kompanija se od tada usredsredila na razvoj korporativnog softvera i usluga. S druge strane, Microsoft svoju zaradu bazira na prodaji operativnog sistema Windows i softvera Office koji se koristi na personalnim računarima.

Analitičari procjenjuju da je razvoj interneta, mobilnih uređaja i tableta praktično označio PC ere. To je nedavno iznio i Mark Din, jedan od pionira u dizajniranju kompjutera i čovjek koji je učestvovao u pravljenju prvog IBM računara.

IBM je osnovan prije 100 godina, kada su se tri male firme udružile u Computing Tabulating Recording Co. Današnje ime nosi od 1924. godine.

Više o tome OVDJE.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS