• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Vještačka inteligencija" na novom iPhone 4S

U sjedištu kompanije Apple u Kurpentinu, Kalifoniji danas je predstavljen novi iPhone 4S sa novim procesorom i brojnim poboljšanjima.

 "Vještačka inteligencija" na novom iPhone 4S  Izvor: MONDO

Kao što to obično biva, najbolje je sačuvano za kraj, tako da se nakon što su predstavnici Apple-a govorili o novom operativnom sistemu na bini se pojavio Fil Šiler koji je prvo pričao o iPod Nano-u i iPod touch-u. Onda je na red došao novi iPhone 4S. Mnogi su očekivali „peticu“, ali su čelnici Apple odlučili da novi uređaj ponese ovu oznaku.

Novi telefon dolazi sa novim A5 procesorom za koga proizvođač tvrdi da je čak dva puta brži od prethodne generacije dok je brzina grafika čak sedam puta povećana. Kako bi potvrdili ove tvrdnje prikazana je nova verzija popularne igre Infinity Blade, koja posjeduje do sada neviđenu grafiku na mobilnim telefonima. I grafika i procesor su dvojezgarni.

IPhone 4S dolazi sa kamerom od osam megapiksela, koja pravi fotografije rezolucije 3264 x 2448. Osim toga brzina pravljanje fotografije je smanjena na čak 1,1 sekundu iz stand by režima, dok za drugu fotografiju je potrebno samo 0,5 sekundi. Opcija snimanja je sada na 1080p rezoluciji, odnosno FullHD. Ovaj put nisu željeli da rizikuju problem sa prijemom signala, pa su postavili dvije antene u kućište.



Ipak ono što je možda najviše oduševili jeste “asistentkinja” Siri. Prvi korak ka vještačkoj inteligenciji je napravljen. Naime, Siri možete postaviti pitanja kako vama odgovaraju, a ne kako telefon to zahtijeva. Njoj su postavljana pitanja poput “kakvo će vrijeme biti danas” i “da li mi je potreban kišobran” na šta je Siri odgovarala sa tačnim vremenskim podacima, ali i informacijom da “kišobran neće biti potreban”.

Tu su bila pitanja poput “koji je kurs dolara u odnosu na evro”, “kada imam zakazane sastanke” i “pretraži internet”. Takođe čita vam pristigle poruke i mejlove i odgovara na njih onako kako vi želite. Poprilično impresivno iako je ovaj servis još uvijek u beta fazi.

Novi uređaj biće dostupan 14. oktobra i to po cijenama od 199 dolara (16 GB), 299 dolara (32 GB) i 399 (64 GB) uz dvogodišnji ugovor sa operaterom.

Prezentacija je počela pesmom „Jumpin’ Jack Flash“ od Rollingstones-a koja je najavila je izlazak Tima Kuka, koji je počeo prezentaciju sa šalom „ovo je moja prva prezentacija od kada sam imenovan za direktora, vjerujem da to niko od vas nije znao“.

U početku je govorio o novootvorenim Apple prodavnicama koje su otvorili nedavno i gdje su zabilježili posjetu od čak 100.000 ljudi za vikend. Poređenja radi, prodavnica u Los Anđelesu je taj broj dostigla za mjesec dana.

Prvi proizvod koji je predstavio je novi operativni sistem za Mac računare OS X Lion, koji je za kratko vrijeme instaliran na čak šest miliona računara. Govorio je o uspjehu koji su zabilježili iPod, iMac, MacBook Pro i iPad.

"Svake godine modeli iPhone-a bileže rast od čak 125 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Kada se pogleda sve zajedno ukupno smo prodali preko 250 miliona Apple uređaja", rekao je Tim Kuk.

O uspjehu njihovog operativnog sistema za mobilne telefone govorio je Skot Forsel istakavši da njihov udio u tržištu sada iznosi 43 odsto, kao i da imaju preko pola miliona aplikacija u njihovom App Store-u. Onda je okrenuo priču na novi operativni sistem iOS 5.

"Do sada je oko 100.000 programera imalo prilike da ga vidi i oni su bili oduševljeni", rekao je Skot.

Od noviteta kod iOS 5 primjetan je novi sistem notifikacija koji je sličan kao kod Android telefona, kao i iMessage servis koji je u suštini kopija od BlackBerry-evog servisa. Novi operativni sistem biće dostupan 12. oktobra i svi korisnici iPhone-a 3GS i 4, odnosno iPad-a prve i druge generacije kao i iPod touch-a moćiće da nadograde svoju verziju već tada.

Još jedan od čelnika Apple, Edi Kju govorio je o iCloud servisu na kojem će korisnici njihovih uređaja besplatno (do 5 GB) moći da čuvaju svoje podatke. I ovaj servis će biti dostupan 12. oktobra.

Ipak od svih predstavljenih proizvoda najviše pažnje je izazvao upravo novi iPhone.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS