• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ti pomisliš, on uradi

Leteći robot sa četiri elise, korišćen u eksperimentima sa daljinskim upravljanjem moždanim talasima, bio je jedan od eksponata na Danu robotike.

 Ti pomisliš, on uradi Izvor: MONDO

Ovakva letjelica može da se kupi u prodavnicama igračaka, a ono što su studenti robotike na Univerziteta države Merilend uspeli da urade jeste da njegov let kontrolišu mislima. Za sada, mislima može da se kontroliše samo visina leta.

"Zovemo to 'neuro skaj'. Slušalice imaju četiri elektode - tri na uhu i jednu na čelu", izjavio je doktorant Greg Gremilon.

"Moždane električne impulse koristimo za mjerenje stepena koncentracije osobe, a zatim to pretvaramo u komande za kontrolu visine leta letjelice", objasnio je Gremilon.

Na drugoj strani puzajući robot sagrađen je po ugledu na zmiju. U ovoj fazi još je spor i nezgrapan, ali njegov konstruktor Džejms Hopkins smatra da bi mogao da nađe praktičnu primjenu.

"Pošto je sličan zmiji mili da bi mogao da se zavlači u šupljine radi traganja za, na primjer, žrtvana prirodnih katastrofa", kaže Hopkins.

Jedna grupa pokazala je eksperiment u kome je nastojala da male robote nauči da kopiraju kretnje vodećeg robota, a druga robota koji se kreće kao insekt.

Studenti tehnike i amateri entuzijasti u Americi sve češće eksperimentišu sa raznim vrstama robota, što su neki već počeli da nazivaju 'robotomanijom'.

Dan robotike najviše privlači decu koju fasciniraju ovakve mašine. Direktor Merilendskog centra za robotiku, Satjandra Gupta, nada se da će ih to inspirisati da jednoga dana postanu inženjeri robotike.

"Široku publiku uzbuđuje i privlači ideja o postojanju inteligentnih uređaja koji obavljaju razne, često teške poslove", izjavio je Gupta.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS