• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Facebook nam mijenja strukturu mozga?

Osobe sa podužom listom prijatelja na Facebooku imaju veće i gušće strukture u tri regije mozga od onih koji imaju svega nekoliko onlajn drugara.

 Facebook nam mijenja strukturu mozga? Izvor: MONDO

Naučnici su istraživali, ali još nisu odgonetnuli da li dio mozga zadužen za socijalni život utiče da ljudi koji dosta vremena provode na Facebooku imaju više prijatelja, ili je pak često korišćenje te društvene mreže dovelo do promjena na mozgu.

Proučavajući mozak korisnika Facebooka istraživači su ustanovili da osobe sa podužom listom prijatelja na ovoj mreži imaju veće i gušće strukture u tri regije mozga od onih koji imaju svega nekoliko onlajn prijatelja.

Kako prenosi AFP, riječ je o gornjem temporalnom režnju i središnjem temporalnom girusu koji se povezuju sa socijalnom percepcijom kao što je opažanje tuđeg pogleda ili izraza lica, i entorinalnom korteksu koji se pak dovodi u vezu sa pamćenjem lica i imena.

Postavlja se pitanje da li veličina "socijalnog" dijela mozga podstiče ljude da imaju više prijatelja na Facebooku ili ta oblast podleže promjenama usljed čestog korišćenja društvene mreže, kazao je vođa istraživanja Geraint Ris, neurolog, profesor Univerzitetskog koledža u Londonu, navodeći da će biti potrebno sprovesti nova istraživanja kako bi se došlo do odgovora.

Ranije je i Suzan Grinfild, koja se na Oksfordu bavi naučnim istraživanjima u oblasti neurologije, podigla je veliku prašinu tvrdeći da će ljudski um u 21. vijeku načisto podjetinjiti, da će biti nesposoban za dužu koncentraciju i empatiju, da će težiti senzacionalizmu i da će imati pomućeni osjećaj identiteta.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS