• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ko ima pravo na pozivni 069

Ministarstvo za telekomunikacije traži od RATEL-a da Republici Srbiji vrati na raspolaganje pozivni broj 069.

 Ko ima pravo na pozivni 069 Izvor: MONDO

Ministarstvo za telekomunikacije i informatičko društvo uputilo je dopis kojim nalaže Republičkoj agenciji za telekomunikacije (RATEL) da Republici Srbiji vrati na raspolaganje pristupni kod 069 koji je na nezakonit način dodeljen "Telenoru".

Upravni odbor RATEL-a dodelio je pozivni broj 069 na korišćenje "Telenoru" bez javnog nadmetanja, i pored prethodnog upozorenja ministarstva, objavljeno je na sajtu ministarstva.

Pored toga, RATEL je odbio da postupi po mišljenju ministarstva i uskladi sa Ustavom, zakonima i drugim propisima Predlog pravilnika o uslovima i postupku izdavanja odobrenja javnom telekomunikacionom operatoru za povezivanje domaće telekomunikacione mreže sa telekomunikacionom mrežom druge države.

Takođe, agencija je bez dobijenog pozitivnog mišljenja i uprkos upozorenju ministarstva, objavila u "Službenom glasniku" Pravilnik o opštim uslovima za interkonekciju javnih telekomunikacionih mreža.

Konačno, agencija je bez dobijenog mišljenja ministarstva objavila u "Službenom glasniku" Pravilnik o upravljanju planom numeracije za telekomunikacione mreže.

Republička agencija za telekomunikacije je do sada više puta upozorena da povereni posao ne vrši pravilno i blagovremeno, u skladu sa zakonom, navodi ministarstvo.

Dopisom od 28. maja ministarstvo je naložilo RATEL-u da odmah prekine sa objavljivanjem i obustavi primenu svih pravilnika za koje nije dobijeno pozitivno mišljenje ministarstva.

U nalogu ministarstva RATEL-u je dat rok od deset dana da usaglasi, koriguje i poništi sve protivzakonite poslove i radnje navedene u dopisu, a ukoliko RATEL ne ispuni naloženo ministarstvo će, shodno zakonskim obavezama, preuzeti poverene poslove.

RATEL: Državni organi nadležni za opšta pitanja

Kao odgovor na dopis ministarstva, Republička agencija za telekomunikacije saopštila je u utorak da se, posle njenog osnivanja kao regulatornog tela u oblasti telekomunikacija, nadležnosti državnih organa u toj oblasti svode isključivo na najkrupnija i najopštija, strateška pitanja.

Zakon o telekomunikacijama, usvojen 2003. godine, kao bitnu novinu donosi drugačiju raspodelu nadležnosti za obavljanje poslova u oblasti telekomunikacija u odnosu na ranija rešenja, objavio je RATEL.

Nadležnosti i ovlašćenja koja se daju RATEL-u zakonom, kao i sastav, položaj, način izbora i razrešenja organa, obezbeđuju da ta organizacija bude nezavisna, kako od bilo kog državnog organa i njegovog potencijalnog uticaja na faktičko uređenje odnosa u oblasti telekomunikacija, tako i od uticaja svih subjekata koji se bave telekomunikacionim mrežama, sredstvima ili uslugama.

Zakonom o državnoj upravi ne ukidaju se ovlašćenja koja su Zakonom o telekomunikacijama data RATEL-u.

RATEL je ocenio da "bilo kakva nakaradna ili neosnovana primena Zakona o državnoj upravi" koja bi Agenciji uskratila nadležnosti predstavlja grubo kršenje Zakona o telekomunikacijama, odnosno njegovo stavljanje van snage.

Telenor se neće mešati u spor

Kompanija Telenor saopštila je u utorak da se neće mešati u spor Republičke agencije za telekomunikacije (RATEL) i Ministarstva telekomunikacija, u vezi sa dodeljivanjem prefiksa 069 i nastaviće njime da raspolaže u skladu sa svojim pravima i obavezama.

"Telenor veruje da će RATEL i Ministarstvo međusobno uspešno razrešiti sve eventualne sporne elemente ovoga slučaja", navedeno je u saopštenju, povodom zahteva Ministarstva za telekomunikacije upućenom RATEL-u da Republici Srbiji vrati na raspolaganje pristupni kod 069, koji je na nezakonit način dodelio operatoru Telenor.

Telenor podseća da je redovnom zakonskom procedurom RATEL odobrila 4. februara 2008. godine rešenje na osnovu kojeg kompanija "Telenor d.o.o." dobija pravo na korišćenje mrežnog prefiksa 069, navedeno je u saopštenju.

(Tanjug/www.mtsmondo.com)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS