• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

CD je mrtav?

Mp3 revolucija je ubila kompakt diskove. Naredne godine popularni CD-ovi prestaju da se proizvode.

 CD je mrtav? Izvor: MONDO

Naravno, nećemo se začuditi ako on za koju godinu doživi trijumfalni nostalgični povratak kao i vinil, ali čini se da je CD-u konačno odzvonilo.

Naime, svi veliki izdavači i vlasnici etiketa  do kraja 2012. godine (a možda čak i ranije) prestaju da  izdaju albume na tom formatu.

MP3 revolucija je konačno zadala smrtonosni udarac fizičkom mediju, koji je otvorio vrata digitalizaciji muzike, pa će svi vodeći svjetski diskografi u potpunosti preći na izdavanje MP3-ja, kao i na striming, a osnovni prodajni centri bit će iTunes, Beatport i slični servisi.

CD ima još jednu šansu, a ona se zove "limited edition" – posebna izdanja pojedinih projekata odabranih izvođača i dalje će se izdavati na CD-u, za kolekcionare. CD-ovi će se primarno prodavati preko Amazona.

Naravno, razlog za sve to je skupa proizvodnja – za nju treba novca, a prodaja taj novac više ne vraća. S druge strane, mp3 ne košta ništa, a prodaje se. Iz istog razloga prognostičari tvrde da će u sljedećih pet godina umrijeti i papirni magazini i novine, a opstati samo oni koji su na internetu.

A to je samo početak – insajderi iz muzičke industrije kažu da će za pet godina (ako ne i ranije) potpuno nestati i format albuma kakav poznajemo.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS