• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Facebook prijatelji koji kradu profile

Kompjuterski stručnjaci predstavili su novu tehniku pomoću koje je moguće ukrasti lične podatke korisnika Facebooka.

 Facebook prijatelji koji kradu profile Izvor: MONDO

Ovi programi, koji su dobili ime Socialbots, imitiraju stvarne profile na Facebooku. Cijena ovog softvera je 29 dolara, saopštio je BBC. U Facebooku kažu da je ovo istraživanje preuveličano i netično.

"Društveni bot" je prepravljeni program iz bot mreža koje kriminalci koriste za slanje neželjene elektronske pošte. U tradicionalnoj bot mreži, kompjuteri koji su zaraženi virusom padaju pod uticaj kriminalaca i oni mogu da im izdaju komande, bez obzira na to gdje se nalaze.

"Društveni bot" razlikuje se po tome što se predstavlja kao stvarni Facebook korisnik. Softver tada preuzima kontrolu nad određenim profilom na mreži i odatle šalje poruke ili pozive da mu neko postane "prijatelj".

Četiri istraživača sa Univerziteta Britanska Kolumbija u Vankuveru, napravili su 102 "društvena bota" u okviru svog eksperimenta i u period u od osam sedmica uz njihovu pomoć postali prijatelji sa 3.055 od 8.570 korisnika Facebooka kojima je poslat zahtjev.

Naučnici su zaključili da vjerovatnoća prihvatanja "lažnog prijatelja" raste sa povećanjem broja realnih prijatelja na Facebooku.

Da ne bi aktivirao automatski sistem zaštite na Facebooku, "društveni botovi" šalju dnevno samo 25 zahtjeva za sklapanje prijateljstva.

Programi su tokom eksperimenta sa naloga stvarnih korisnika "ukrali" 46.500 adresa elektronske pošte i 14.500 kućnih adresa.

(Srna)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS