• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novi projekti lokalizacije softvera

Predstavljena su dva nova projekta lokalizacije softvera otvorenog koda, "cp6Linux" i sistem za upravljanje dokumentima.

 Novi projekti lokalizacije softvera Izvor: MONDO

U Privrednoj komori Srbije u sredu su predstavljena dva projekta lokalizacije softvera otvorenog koda, koje je finansiralo Ministarstvo za telekomunikacije i informatičko društvo. Radi se o projektima "cp6Linux" i sistemu za upravljanje dokumentima.

Veselin Mijušković iz Računskog centra Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu kazao je, tom prilikom, da je cilj projekta približavanje informacionih tehnologija što širem krugu korisnika, tako što su softveri lokalizovani na srpski jezik i učinjeni lakim za korišćenje.

On je kazao da je "cp6Linux" distribucija operativnog sistema Linux i objasnio da je nova distribucija urađena, jer nijedna postojeća distribucija tog sistema nije omogućavala potpunu lokalizaciju bez menjanja softverskih paketa.

"Cp6Linux" je kompletan i besplatan operativni sistem, prisutan u tri edicije - za kućne korisnike, poslovne korisnike i učenike i studente, a omogućava obradu teksta, rad sa tabelama, pravljenje prezentacija, korišćenje Interneta, rad sa elektronskom poštom, obradu fotografija, puštanje muzika i filmova...

Sistem za upravljanje dokumentima je skup računarskih programa koji se koriste za skladištenje elektronskih dokumenata i skeniranih i praćenje papirnih dokumenata, a baziran je na vodećoj platformi otvorenog koda za sisteme za upravljenje dokumenata "Alfresko".

Taj sistem već je uspešno implementiran u Ministarstvu za telekomunikacije i informatičko društvo, a prilagođavanje sistema i nadogradnju "Alfresko" platforme uradio je Elektrotehnički fakultet iz Beograda.

U martu ove godine predstavljeni su projekti lokalizacije besplatnog softvera - OpenOffice.org, Mozzila Firefox i Mozzila Thunderbird, kao i lokalizacije Fedora operativnog sistema, koje je, takođe, finansiralo Ministarstvo za telekomunikacije i informatičko društvo.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS