• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li je i vaša lozinka "password"?

Prosječan korisnik uglavnom bira lozinke koje je lako pogoditi. I ko je onda kriv kad se nešto desi "zli hakeri" ili genije čija je lozinka "password"?

 Da li je i vaša lozinka "password"? Izvor: MONDO

Uprkos tome što svi gunđaju zbog narušavanja privatnosti na Internetu, i uprkos publicitetu koji dobiju hakerski napadi na velike kompanije, velike su šanse da će prosječan korisnik izabrati lozinku koju je lako pogoditi.

I ko je onda kriv, "zli hakeri" ili genije čija je lozinka "password"?

Kompanija SplashData, koja se bavi bezbjednošću na Internetu, predstavila je najgluplje lozinke 2011, a prva dva mjesta ove neslavne liste zauzimaju "password" i "123456".

Da bi došli do ovih podataka, u kompaniji SplashData nisu morali da se satru od posla, pošto su spisak na jednom forumu ostavili hakeri odgovorni za napade na mreže velikih sistema, poput Sony Playstation Networka. Interesantno je i da se lista pojavila nedugo nakon što je Facebook objavio da se svakog dana registruje 600.000 pokušaja pristupa profilima korisnika uz pomoć ukradenih lozinki, piše "Dejli mejl".

Ako se pitate šta "sajber kriminalci" time žele da postignu, odgovor je jednostavan: da prevare druge ljude, zatrpaju ih besmislenim poslovnim ponudama ili im prodaju falsifikovanu robu, na primjer.

Sajmon Elson, stručnjak za bezbjednost na Internetu iz Nortona objašnjava da je od ključne važnosti da se lozinke mijenjaju s vremena na vrijeme i da bi korisnici trebalo da izbjegavaju njihovo ponavljanje.
"Najveća greška koju možete da napravite je da koristite istu lozinku za svaki nalog koji imate. Važno je da imate različite lozinke, inteligentno smišljene i da ih redovno mijenjate", kaže Elson.

"Kada kreirate lozinku, trebalo bi da ona bude sastavljena od kombinacije brojeva, slova i simbola. Takođe, važno je da izbjegavate upotrebu ličnih podataka, kao što su na primjer datumi rođenja, kao i sekvence koje se ponavljaju, jer je takve lozinke najlakše 'provaliti'."

Šta još ne bi trebalo da radite?

Nemojte čuvati lozinke u dokumentu "Lozinke", a nije pametno ni da ih sebi pošaljete mejlom. Takođe, ne bi trebalo da koristite opciju "remember login details" na sajtovima. Uvijek unesite lozinku "ručno".

Najgluplje lozinke 2011. godine:

1. password
2. 123456
3. 12345678
4. Qwerty
5. abc123
6. Monkey
7. 1234567
8. Letmein
9. trustno1
10. Dragon

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS