• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Moćni iPhone 3G konačno predstavljen

Dugo najavljivani i nestrpljivo isčekivani iPhone 3G sa 2.0 "firmware-om" konačno je predstavljen u ponedeljak.

 Moćni iPhone 3G konačno predstavljen Izvor: MONDO

 Prezentaciju je izveo Stiv Džobs, a novinari su imali priliku da se upoznaju sa vrlinama i manama novog iPhone uređaja.

Na samom početku, ono što se može videti spolja. Apple iPhone 3G nešto je lakši i "mekši" od svog prethodnika (iPhone). Prezentovan je model u dve boje, prvi u crnoj i drugi u beloj varijanti. Oba modela, naravno, poseduju 16 gigabajta prostora za skladištenje fajlova, ali o tome nešto kasnije.

Dizajn je nešto izmenjen u odnosu na prethodni model, tako da iPhone 3G izgleda tanje, uglačanijih ivica i na poleđini je nešto zakrivljeniji, tako da ukoliko ga zavrtite na vašem stolu sigurno će se duže vrteti od prvobitnog iPhone-a. Plastična pozadina ne izgleda jeftino i prilično je čvrsta, Jedino može da zasmeta što na njoj ostaju otisci prstiju (kao i na ekranu sa prednje strane, ali na to smo se već navikli).

A sada brzo na specifikacije! Apple iPhone 3G, kao što mu i sam naziv kaže, odlikuje mobilnom mrežom treće generacije. Prethodni model koristio je Edge. kada se stavi na test, primetno je ogromno ubrzanje koje 3g iPhone donosi. Prenos sa Wi-Fi na 3G mrežu traje oko 2 sekunde, dok otvaranje sajtova sa interneta traje do 4 sekunde. Prenos podataka iznosi 215 kb/s, što je više nego duplo brže u odnosu na obični iPhone. Prilično brzo, nema šta!

Kada je u pitanju GPS pozicioniranje, ono što vas očekuje prilično je uzbudljivo. Uživo praćenje vašeg pozicioniranja na iPhone-u je neverovatno jer imate mogućnost da dodajete svoje fotografije u GPS koordinate. Apple je čak mislio i na uštedu baterija, jer je u telefon ugrađen mehanizam automatskog isključivanja kada ne koristite GPS.

Displej je isti kao i kod prethodnog modela, LCD od 3,5 inča sa rezolucijom prikaza skike od 320 x 480 piksela. Kamera takođe nije menjana, i dalje su tu 2 megapiksela i smeštena je sa zadnje strane telefona.

Novi iPhone dolazi uz potpuno novi adapter, koji je izuzetno mali, poseduje USB port. Uređaj se može koristiti i za bilo koji drugi iUređaj (iPod touch, iPhone prve generacije...).

Dodaci "koji život znače" su ulaz za slušalice od 3.5 milimetra, naprednija softverska podrška sa puno dodataka, mogućnost preuzimanja muzičkih i video sadržaja sa Apple Store sajta i još mnogo drugih stvari.

Pomenuli smo model od 16 gigabajta, a istovremeno je predstavljen i manji model od 8 gigabajta. Ono što sigurno interesuje potencijalne korisnike novog iPhone 3G telefona jeste njegova cena. Svi će biti prijatno iznenađeni pristupačnim cenama od 199 američkih dolara za manji model (8 gigabajta) i 299 dolara za model od 16 gigabajta.

Stiv Džobs je izjavio da se iPhone prve generacije više neće proizvoditi ni prodavati. Apple iPhone 3G u prodaji će se naći 11. jula ove godine.

(Bratislav Jovanović, www.mtsmondo.com)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS