• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Digitalni životni stil

Apple VAD i HSM Informatika organizovali su zanimljivu prezentaciju, pod nazivom "DIGITAL LIFE", Cross Media Publishing.

 Digitalni životni stil Izvor: MONDO

Na prezentaciji je predstavljeno prepoznavanje važnosti digitalnih medija.

Zvezda prezentacije bio je Alan Rozenfeld, stručnjak kompanije Apple, i vrstan prezentator. Na početku, on je u kratkim crtama prezentovao rad kompanije u dosadašnjem periodu. Istakao je porast prodaje Mac računara i iDevice uređaja. Rozenfeld nije zaboravio da pomene ni nedavno predstavljeni iPhone 3G, ali na ovoj prezentaciji nije odgovarao na pitanja u vezi sa ovim uređajem.

"Apple pravi odlične inovativne proizvode. Samo u muzičkoj industriji prodali smo preko četiri miliona pesama preko iTunes servisa", rekao je Rozenfeld.

On je istakao da je ceo ljudski život, zapravo, digitalizovan. "Od buđenja do odlaska na spavanje, nalazimo se u digitalnom okruženju (mobilni telefoni, računari, internet...) i to je ono što čini trend i u digitalnim medijima", rekao je Rozenfeld.

U situaciji kada se promenio način konzumiranja medija, potrebno je i da ljudi koji su zaposleni u tim medijima poznaju sve poslove koje je potrebno obaviti (i tehnologije i dizajn). Ne postoje više stručnjaci koji su striktno zaduženi za samo jedan posao. Danas svi moraju da znaju i da rade sve.

Najbolji primer za ovo je list "The Washington Post", koji je zbog svoje konzervativnosti i uskih pogleda, doživeo veliki pad čitanosti. Nakon promena u digitalnom izveštavanju koje su se desile u ovom listu, stigla je zaslužena EMI nagrada za njihov "podcast" projekat. Tako danas "Washington Post ima preko 50 novinara koji u svakom trenutku nose kamere sa sobom.

Pred kraj prezentacije, u maloj dvorani Kolarca, Alan Rozenfeld je demonstrirao neke od uređaja (Time Machine- za povraćaj obrisanih fajlova) i aplikacija i programa, kao i njihove mogućnosti. Sve to prezentovano je na Operativnom sistemu Leopard 10.5, koji je jedan od glavnih konkurenata Microsoft Windows Vista operativnom sistemu.

Radionica i prezentacija je, pre svega, namenjena onima koji se bave dizajnom i izdavaštvom, a napravljena je kako bi omogućila korisnicima da povećaju svoju kreativnost i uticaj u novom okruženju koje donosi medijska industrija.

(Bratislav Jovanović, www.mtsmondo.com)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS