• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rusija traži ćirilični internet domen

Predsednik Rusije Dmitrij Medvedev zatražio je da Rusija dobije internet domen na ćirilici kako bi se ruski jezik promovisao kao globalni.

 Rusija traži ćirilični internet domen Izvor: MONDO

Kremlj je zabrinut da bi ruski, nekada najvažniji jezik u zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza, mogao da izbledi zbog rastuće popularnosti lokalnih jezika i ogromnog uticaja engleskog.

Medvedev kaže da 300 miliona ljudi širom sveta govori ruski, pa je zato ćirilični internet domen neophodan kako bi se istakla važnost ovog jezika.

"Moramo da uradimo sve kako bismo u skoroj budućnosti imali ćirilični internet domen, a ovo je prilično ozbiljno pitanje", rekao je Medvedev na Kongresu ruske štampe u Moskvi.

Ruski predsednik nastoji da se pred javnošću svoje zemlje prikaže kao odličan poznavalac novih tehnologija - on tako surfuje internetom uz pomoć svog mobilnog telefona i kaže da svako jutro čita on-line vesti.

Ruski internet sajtovi koriste latinično pismo za nazive domena, a sufiksi koji se koriste su .ru i .su (skraćenica od "Soviet Union").

Industrijski eksperti kažu da Rusija za svoj novi domen želi sufiks .rf (skraćenica od "Russian Federation"), ali ispisan na ćirilici.

Ruski je, pored Mandarinskog, Engleskog, Hindi/Urdu, Arapskog i Španskog, jedan od šest najpopularnijih jezika na svetu.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS