• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EU za pravo na "digitalni zaborav"

Prijedlogom zakona koji je predstavila Evropska komisija predviđeno je pooštravanje pravila za zaštitu ličnih podataka građana EU na Internetu.

 EU za pravo na "digitalni zaborav" Izvor: MONDO

Evropska komisija je predstavila prijedlog zakona kojim se pooštravaju pravila za zaštitu ličnih podataka građana EU na Internetu i velikim kompanijama nameće obaveza da zatraže saglasnost za njihovo korišćenje, jer su u suprotnom predviđene kazne, prenio je AFP.

Prijedlog komesarke za pravosuđe EU Vivijan Reding je već izazvao kontroverze, a njegova glavna odredba sastoji se u uvođenju "prava na digitalni zaborav" koje će primoravati društvene mreže da uklanjaju lične podatke i fotografije korisnika koji to budu tražili.

Velike Internet kompanije moraće da dobiju jasnu saglasnost građana čije podatke žele da koriste, a nove norme sadrže i opciju "prenosivost podataka" (sa jedne na drugu društvenu mrežu, na primjer).

"Moji prijedlozi će doprinijeti jačanju povjerenja u usluge ponuđene preko Interneta, što će omogućiti ljudima da budu bolje informisani o svojim pravima i da bolje kontrolišu informacije koje ih se tiču", istakla je Redingova.

Zakonodavni proces u Evropskoj uniji može potrajati od dvije do tri godine kako bi nacrt zakona postao zakon, podsjećaju agencije.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS