• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prijeti li kompaniji Apple bojkot?

Nakon otkrića da Kinezi koji prave Apple uređaje u fabrikama rade u nehumanim, surovim uslovima, kompanija bi mogla da se suoči sa bojkotom...

 Prijeti li kompaniji Apple bojkot? Izvor: MONDO

Apple je tokom prošle godine ostvario odlične poslovne rezultate,iPhone i iPad su se odlično prodavali, ali nakon što je otkriveno da radnici koji prave te uređaje u kineskim fabrikama rade u nehumanim i surovim uslovima, kompanija bi mogla da se suoči sa bojkotom na američkom tržištu.

Dosadašnja uspješna poslovna politika je, između ostalog, bila zasnovana i na "kul" reputaciji među mladim i obrazovanim ljudima i pozitivnom korporativnom imidžu.

Priče o kineskim radnicima koje izlaze na vidjelo mogle bi da pokvare tu sliku.

"Njujork tajms" je prvi došao do šokantnih podataka, među kojima je i odluka fabričkih vlasti da svi radnici moraju da potpišu zalog da neće izvršiti samoubistvo, pošto se prethodne godine dogodila serija samoubistava.

Istraga dvije nevladine organizacije, Centra za istraživanje multinacionalnih kompanija i Studenata i učenika protiv korporativnog nedoličnog ponašanja, prikazala je život pet stotina hiljada radnika koji u Šenženu i Čengduu prave Apple proizovde, ocijenivši da se rukovodioci prema njima ponašaju kao prema mašinama.

Otkriveno je da radnici u tim fabrikama rade prekovremeno i da se krši granica od 36 sati prekovremenog rada na mjesečnom nivou, kao i da se radnici za koje se procjeni da loše rade javno ponižavaju pred ostalim kolegama.

Radnici spavaju u spavaonicama u kojima ih je po 24 i sve je podređeno vojničkim pravilima.

Prosječna plata radnika je 196 dolara.

Menadžer fabrike Luis Vu kazao je da samoubistva nisu povezana sa uslovima u kojima radnici rade. "Tu se radi o 'kopiranju'. Kada jedan izvrši samoubistvo drugi ga prate", rekao je Vu.

U zvaničnom saopštenju se navodi da je kompanija Apple odlučna da obezbijedi najviše standard rada i kod svojih dobavljača i da se vrši monitoring kroz koji se provjeravaju ti standardi.

Ipak, podaci pokazuju da te tvrdnje nisu najtačnije, pošto je, prema podacima koje objavljuje njujorški dnevnik, četvoro radnika prošle godine nastradalo u fabrici, a 137 ih je povrijeđeno.

Takođe, u 62 odsto od 229 objekata koje širom svijeta koristi Apple, radnici su na poslu više od 60 sati nedjeljno, a trećina postrojenja ima probleme sa opasnim otpadom.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS