• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najbrži superkompjuteri

Na listi najbržih sperkompjutera, koja je objavljena 31. put, IBM već drugu godinu za redom drži prvo mesto.

 Najbrži superkompjuteri Izvor: MONDO

Kada je prošle godine kompanija IBM napravila revoluciju sa proizvodnjom BlueGene/L superračunara (sa performansama od 208,6 teraflopsa) znalo se da je ova kompanija spremna i za veće izazove.

Na nedavno objavljenoj list od 500 najbržih superkompjutera na svetu kompanija IBM može se pohvaliti sa ubedljivo najviše superračunara među prvih deset (čak pet računara dolazi iz fabrika ove kompanije). Na listi koja je objavljena 31. put, IBM već drugu godinu za redom drži prvo mesto.

Na prvom mestu je "čudovište" od računara pod nazivom Roadrunner. Ovaj superkompjuter je prvi i do sada jedini koji je probio granicu od jednog petaflopsa (1,026 petaflopsa), što znači da ima sposobnost da izvrši milion milijardi kalkulacija u sekundi! Ovaj računar smešten je u laboratoriji američkog ministarstva energije u Los Alamosu. Drugo mesto takođe drži IBM i to sa već pomenutim BlueGene/L superkompjuterom, koji je u međuvremenu udvostručio svoje performanse na 478.2 teraflopsa.

Na listi od 500 najbržih komercijalno dostupnih superkompjutera, koja se objavljuje dva puta godišnje, kompanija IBM drži 210 mesta, a potom sledi HP sa 183 predstavnika.

(Bratislav Jovanović, www.mtsmondo.com)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS