• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta Google kaže o ruskim putevima

Google je u saradnji sa portalom 'Auto.ru predstavio servis "Putevi Rusije" pomoću kojeg se može procijeniti kvalitet puteva u toj zemlji.

 Šta Google kaže o ruskim putevima Izvor: MONDO

Projekat se sastoji od dva dijela - dodatka za mobilne uređaje sa Android operativnim sistemom i sajta Rusdorogi.ru. Dodatak pomoću digitalnog kompasa ugrađenog u pametan telefon analizira vibracije automobila i tu informaciju šalje serveru na dalju obradu.

Dodatak će sam odrediti vrstu kretanja i ocijeniti situaciju na putu samo u slučaju da se korisnik vozi u automobilu. Autori naglašavaju da su se postarali da uređaj nema veliku potrošnju tako da će GPS biti isključen ukoliko nije potreban.

Rezultati prikupljenih informacija se prebacuju na sajt, a u zavisnosti od kvaliteta puta na karti će biti obojeni jednom od četiri boja, od zelene (dobar) do tamno-crvene (nezadovoljavajući). Na sajtu će takođe biti dostupna statistika servisa - koliko kilometara je procijenjeno, dijagram kvaliteta puta, dinamika i rejting novih podataka po gradovima.

Za sada su dostupni podaci o kvalitetu puteva u sedam ruskih gradova - Moskve, Sankt Peterburga, Krasnodara, Nižnjeg Novgoroda, Jekaterinburga, Kazanja i Rostova na Donu.

Sličan projekat lansirao je u maju 2011. godine Aleksej Navljni, čiji servis RosJama omogućava prikazivanje oštećenja na putevima i pritužbe na rad servisnih službi. U Google ne isključuju mogućnost saradnje sa RosJamom.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS