• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Blekberi popularan još samo u Vašingtonu

Nekada popularni Blekberi telefoni svoje posljednje utočište imaju u vašingtonskoj administraciji.

 Blekberi popularan još samo u Vašingtonu Izvor: MONDO

Spora birokratija na federalnom nivou još nije odlučila da ih zamijeni modernijim mobilnim uređajima kao što su Ajfon i Android telefoni.

"Iako svijet ubrazno odbacuje Blekberi, profit opada kompaniji, a direktori napuštaju firmu, vrijeme kao da je stalo u Vašingtonu. Pola miliona zaposlenih u federalnim institucijama, uključujući predsjednika Obamu i njegove saradnike i dalje koriste te telefone", piše "Vašington Post".

List ističe da se sada ipak došlo to tačke kada se razmišlja o mogućnosti da državni službenici preuzmu nove mobilne uređaje, ali i dalje postoje otpori tome.

"Cijenimo RIM (Research in motion) zbog svoje sigurnosti, što je najznačajnije kada ga koriste vladini službenici", kaže Kejsi Kolman, šefica Generalne administrativne službe u Vašingtonu.
Vladini činovnici koriste oko 12 hiljada Blekberi telefona u ovom trenutku.

Kolemanova ipak ne isključuje mogućnost da se razmisli i o drugim mobilnim platformama, ako se pokažu kao odgovarajuće nove tehnologije.

Ipak, vladine agencije ističu da su Blekberi uređaji jeftiniji od Eplovog Ajfona ili Android telefona, što je važna stavka pri izboru, jer se sve plaća iz novca poreskih obveznika.

Takođe, državne institucije i dalje imaju važeće ugovore sa RIM-om (kompanijom koja proizvodi Blekberi) i operaterima koji prodaju te telefone, a i IT stručnjaci u federalnim agencijama su osposobljeni da popravljaju Blekberije i ne bi bilo baš lako da se prebace na nove tehnologije, smatraju analitičari.

Potpredsjednik RIM-a Skot Tocke ističe da su državne institucije "jezgro" snage njegove kompanije, i dodaje da bezbjednost nema cijenu, što pokazuju prošlogodišnji upadi u Guglov mejl sistem, što sa Blekberijem nije slučaj.

Tocke podsjeća i da drugi telefoni više služe za zabavu, i pita se, da li bi vlada željela da njeni službenici veću pažnju posvete kačenju fotografija na Fejsbuk ili svom poslu.

Blekberi posljednje dvije godine bilježi ogroman pad prodaje, i sada drži samo 12 odsto tržišta mobilnih telefona, iako je nekada prodavao skoro 50 odsto svih telefona. A i taj procenat od 12 odsto se očekuje da uskoro padne.

Danas su tržište preuzeli Android uređaji (48 odsto) i Ajfon (32 odsto).

Pred naletom novih i modernijih uređaja Blekberi sada više nije "kul" i Vašington Post ga poredi sa poslovnim ljudima koji i dalje nose Samsonajt aktovke.

Ipak, i dalje postoje zaljubljenici koji ne odustaju od Blekberija, kao što je Lindzi Boven (29), programska direktorka u jednoj od vašingtonskih fondacija, piše list.

"Prijatelji me često zavitlavaju, reci nam koliko imas aplikacija na toj stvari", priča ova djevojka, ali kaže da i pored toga ona i dalje više voli telefone koji imaju prave dugmiće u odnosu na modele sa osjetljivim ekranom.

"Prosto volim da koristim takav telefon. Ne mogu da se naviknem na nešto drugo", zaključuje Bovenova.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS