• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Apple i Facebook ugrožavaju slobodu interneta

Uspon kompanija Apple i Facebook i vlade država širom svijeta ugrožavaju slobodu interneta, smatra suosnivač kompanije Google Sergej Brin.

 Apple i Facebook ugrožavaju slobodu interneta Izvor: MONDO

Prijetnja slobodi protoka informacija na internetu je rezultat kombinacije nekoliko faktora - želje vlada država širom svijeta da kontrolišu svoje građane, borbe protiv piraterije koju podstiče industrija zabave, ali i jačanje "restriktivnih" platformi kompanija kao što su Apple i Facebook, smatra Sergej Brin.

"Svjetske sile udružile su snage protiv slobode na internetu. Situacija je zastrašujuća i nikada nisam bio ovoliko zabrinut", izjavio je Brin u intervjuu za "Gardijan".

On je izrazio zabrinutost zbog politike zemalja kao što su Kina, Saudijska Arabija i Iran koje svakodnevno ulažu ogromne napore u pronalaženje što efikasnijih metoda za cenzuru i ograničavanje upotrebe interneta, a prijetnja su, po njegovom mišljenju i Apple i Facebook koji svojim korisnicima ograničavaju slobodu objavljivanja i informisanja.

Uz to, i vlada Sjedinjenih Američkih Država sprema se da, pod pritiskom industrije zabave, u sprečavanju piraterije primjeni istu tehnologiju i metode zbog kojih je kritikovala Kinu i Iran.

Brin kaže da i politika kompanija Facebooka i Apple, koje strogo kontrolišu koji softver može biti objavljen na njihovim platformama, zapravo ograničava onlajn inovacije. Obje kompanije postale su potrošački giganti, sa svojim vlasničkim platformama koje kontrolišu pristup svojim korisnicima i podacima.

"Možemo izgubiti mnogo toga. Na primjer, ništa od informacija u njihovim aplikacijama nije moguće pretražiti. Da je Facebook dominirao u vrijeme kada smo pokretali Google, ne bismo uspjeli, jer je ključ našeg uspjeha bila upravo otvorenost veba", izjavio je Brin.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS