• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Wikipedia je super, ali...

... u šest od deset članaka ćete naići na neku grešku.

 Wikipedia je super, ali... Izvor: MONDO

Uprkos upozorenjima stručnjaka, ali i samih osnivača, da bi Wikipediju trebalo koristiti kao "početnu tačku", mjesto na kojem se mogu pronaći osnovne informacije o nekoj temi, milioni ljudi širom svijeta uzimaju podatke iz ove onlajn enciklopedije zdravo za gotovo.

Da takav pristup nije dobar potvrdilo je i novo istraživanje koje su sproveli stručnjaci sa Pen stejt univerziteta, koji su utvrdili da 60 odsto odrednica na Wikipediji sadrži greške. Istraživanje je sprovedeno da bi se dobio precizniji uvid u to u kojoj mjeri i na koji način zaposleni u kompanijama koriste Wikipediju da bi se informisali o poslovnim partnerima, prenosi "Dejli mejl".

S obzirom na koncept Wikipedije koji podrazumijeva da gotovo sve tekstove mogu da uređuju manje-više svi, i da se pouzdanost podataka zasniva na intervencijama samih korisnika, stanje i nije iznenađujuće.
Tome donekle doprinose i administratori Wikipedije koji relativno sporo reaguju na prijave grešaka koje stižu od korisnika, navodi se u izvještaju.

Uz to, Wikipedia je šesti najposjećeniji sajt na internetu, pa je mnogi koriste u svrhe lične promocije, ili reklamiranja svoje kompanije, i u skladu sa tim mijenjaju tekstove, što onda dodatno umanjuje nepristrasnost i tačnost informacija.

Osnivač Wikipedije Džimi Vels je to pokušao da spriječi jednostavnim pravilom: ako ste na platnom spisku kompanije o kojoj je riječ u tekstu koji želite da izmijenite ili ste na bilo koji način povezani sa njom, bolje je da urđivanje sadržaja prepustite nekom drugom, objektivnijem.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS