• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Google Kinezima: Pažnja, cenzura!

Google je dodao opciju koja upozorava kineske korisnike da bi mogli da dobiju blokiran rezultat i predlaže im korišćenje drugih riječi.

 Google Kinezima: Pažnja, cenzura! Izvor: MONDO

Google je novinu opisao kao tehničko poboljšanje, bez pominjanja kontrole koju Peking ima nad internetom. Međutim, ona se pojavila nakon što je cenzura posljednjih nedjelja toliko pooštrena da Kinezi nisu uspijevali da pronađu ni neke restorane, univerzitete i turističke informacije.

Kineske vlasti su tako pokušale da spriječe komentarisanje neugodnog skandala zbog političke propasti visokog funkcionera Komunističke partije i gradonačelnika Čongćinga Bo Silaja.

Kineski korisnici mogu da vide Google sajt na kineskom jeziku, ali se veza gubi ako pretražuju "osjetljive" riječi i izraze.

Nova opcija upozoriće korisnike ako u pretragu unesu izraz koji "bi privremeno mogao da prekine vezu sa Googlom", naveo je u blogu zamjenik direktora Gugla Alan Justas. On je naveo da će korisnici u Kini
dobiti prijedlog da "pokušaju sa drugim riječima za pretragu".

"Nadamo se da ćemo, podsticanjem ljudi da izmjene riječi za pretragu, smanjiti učestalost prekida veze i unaprijediti uslugu u Kini", napisao je Justas.

Kineski cenzori ne otkrivaju koji su izrazi i riječi zabranjeni, a cenzuru pokušavaju da sakriju porukom da je riječ o grešci koju korisnici dobijaju i u slučaju tehničkog kvara.

Predstavnik za štampu Googla nije želio da odgovori na pitanje da li je najveći svjetski pretraživač zabrinut zbog moguće odmazde kineskih vlasti.

Kina je zemlja sa najvećim brojem internet korisnika - u decembru je internet koristilo 513 miliona Kineza.

(Beta-AP)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS