• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Online mobilni servis za traženje nestalih

Mobilni servis za pomoć izbjeglicama kompanije Ericsson, u saradnji sa operatorima, UNHCR i Refugees Unitedom

 Online mobilni servis za traženje nestalih Izvor: MONDO

Da bi podigli svijest o ulozi tehnologije u pružanju pomoći izbjeglim licima, Ericsson je, u saradnji sa mobilnim operatorima, podržao UNHCR i Refugees United u njihovim nastojanjima da pomognu izbjeglicama da pronađu svoje voljene.

Sa 43 miliona prinudno raseljenih lica širom svijeta, zbog ratova, gladi i prirodnih katastrofa, ova vrsta pomoći je postala jako veliki izazov. Hiljade porodica pokušava da stupi u kontakt sa članovima svojih porodica sa kojima su izgubili svaki kontakt.

Refugees United i Ericsson dostigli su i prešli svoj cilj od 120 000 izbjeglica registrovanih u bazi podataka. Servis je svake nedjelje bogatiji za 800 novih korisnika. Vodafon Egipat je takođe pružio podršku ovoj akciji.
Efikasnost i raširenost ovog servisa je dokazana povezivanjem dvojice braće iz Somalije koja žive na različitim stranama svijeta, a koji su se pronašli preko ove platforme i uz pomoć Crvenog Krsta Kenije nakon samo dva mjeseca potrage.

Pobjegli su od napada islamske militarističke grupe Al-Šabab 1998. godine i od tada se nisu vidjeli. Mlađi brat, koji je tada imao samo sedam godina, je izbjegao u Keniju, dok je stari pobjegao u Pakistan, odakle se preselio u Sjedinjene Američke Države.

Danas je ovaj servis dostupan na internetu kao i putem WAP-a i Android aplikacija. Njemu mogu pristupiti korisnici pametnih telefona, ali isto tako i telefona sa sporijom konekcijom. Akciju su podržale mnoge zvijezde, inače Ambasadori dobre volje jedne ili druge organizacije, među kojima je i Anđelina Džoli.

Pogledajte njenu poruku.



(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS