• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Microsoft priprema novu ponudu za Yahoo?

Američki softverski gigant Microsoft će verovatno pokušati da ubedi News Corporation i Time Warner da zajedno kupe Internet pretraživač Yahoo.

 Microsoft priprema novu ponudu za Yahoo? Izvor: MONDO

Berze su odmah ove sedmice reagovale na ovu još nepotvrđenu vest o novim planovima Microsoft-a za preuzimanje tog čuvenog internet pretraživača, tako da je došlo do jačanja vrednosti akcija kompanije Yahoo i to čak za tri procenta.

Takva reakcija berzi je, međutim, kako ističu agencije, loša vest za generalnog direktora kompanije Yahoo Džeri Janga.

Ukoliko Jang, koji se protivi prodaji firme koju je osnovao pre 14 godina, ne uspe u svoje stavove da ubedi akcionare pre 1. avgusta, kada se održava njihova izborna skupština, onda bi mogao da bude smenjen sa te funkcije, jer među velikim investitorima ima i onih koji žele da se Yahoo proda Microsoft-u.

Upravo znajući za tu ranjivost Yahoo-a, Microsoft nastoji da dobije pomoć pomenutih medijskih kompanija, ili nekog drugog medijskog partnera za zajedničku ponudu koja bi, ako bude realizovana, najverovatnije dovela i do podele pretraživača Yahoo.

Prema tom planu podele, koji navodi poznati američki dnevnik, pozivajući se na neimenovane izvore bliske pregovorima, Microsoft bi trebalo da dobije oblast internet pretraživanja, za koju je najviše i zainteresovan još od 2006. godine, dok bi ostatak pripao njegovim eventualnim budućim partnerima.

Softverski gigant Microsoft je u februaru ove godine dao ponudu za kupovinu cele kompanije Yahoo u vrednosti od 44,6 milijardi dolara, što je tada iznosilo 31 dolar za akciju tog pretraživača, da bi kasnije poboljšao ponudu na 33 dolara po akciji, čime bi se cela vrednost transakcije popela na 47,5 milijardi dolara.

Pošto je Yahoo odbacio i tu poboljšanu ponudu, Microsoft ju je 3. maja povukao.

Dve sedmice kasnije je, međutim, Microsoft ponudio jednu milijardu dolara samo za pretraživač Yahoo i investiciju od još osam milijardi dolara za koje bi dobio 16 procenata preostalih operacija te firme.

Yahoo je, međutim, i taj predlog odbacio i umesto toga je ušao u partnertstvo sa najvećim pretraživačem na svetu kompanijom Google čiji je nagli rast i prinudio "Majkrosoft" da preuzme drugi po snazi internet pretraživač, kako bi osvojio i tu oblast kompjuterskog tržišta.

(Tanjug/www.mtsmondo.com)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS