• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mobilni telefoni opasni za pješake

Opasnost od upotrebe telefona za volanom opštepoznata je stvar, a stručnjaci upozoravaju i na rizik od upotrebe elektronike tokom pješačenja.

 Mobilni telefoni opasni za pješake  Izvor: MONDO

U američkim bolnicama se u posljednjih sedam godina učetvorostručio broj prijavljenih povreda pješaka koji su koristili električne uređaje. Povećan je i broj poginulih i povrijeđenih pešaka u saobraćajnim nesrećama.

Na gradskim ulicama i parkiralištima uobičajeni je prizor kako neko hoda zadubljen u svoj uređaj čitajući ili pišući poruke, slušajući muziku ili čak igrajući video igrice. O tom problemu se ne razgovara koliko o upotrebi mobilnih tokom vožnje, ali opasnost svakako postoji.

Oko 1.150 ljudi liječeno je prošle godine u američkim bolnicama od povreda koje su dobili dok su hodali i koristili mobilne telefone ili drugih elektronske uređaje, saopštila je američka Komisija za bezbjednost potrošača.

Taj broj je možda i veći, pošto pacijenti ne prijavljuju uvijek da su koristili mobilni telefon u trenutku kada su povrijeđeni, a ljekari i medicinske sestre takođe možda ne unose taj podatak u izvještaje.

U istraživanju Univerziteta u Merilendu navodi se 116 slučajeva u proteklih šest godina u kojima su pješaci poginuli ili su teže povrijeđeni dok su imali slušalice na ušima. U dvije trećine slučajeva žrtve su muškarci mlađi od 30 godina, a polovina slučajeva je povezana s vozovima.

Neke američke savezne države, poput Delavera, pokušale su da pobude svijest kod pješaka postavljanjem znakova na raskrsnicama i trotoarima "Pogledaj! Vozači neće uvijek paziti na tebe".
Nekoliko država pokušalo je da uvede i kazne za upotrebu električnih uređaja tokom hodanja na ulicama, ali lokalni parlamenti to nisu odobrili.

Saobraćanje vlasti u Juti su usvojile uredbu o zabrani za pješake da koriste mobilne telefone, slušalice ili druge uređaje dok prelaze šine lakog metroa, ali je tamošnji parlament odbio taj prijedlog.

Slični prijedlozi su loše prošli i u državama Arkanzas, Ilionis i Njujork.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS