• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Google u borbi protiv piraterije

Najpoznatija veb kompanija, Google, modifikuje svoj pretraživački algoritam kako bi uspješnije sankcionisala piratske veb stranice.

 Google u borbi protiv piraterije  Izvor: MONDO

To, između ostalog omogućava Internet korisnicima da odmah ili mnogo brže nego do sada pronađu kvalitetne i legitimne sajtove, koje u stvari i traže. Nasuprot njima sajtovi, koji su predmet velikog broja zahtijeva za povlačenje zbog kršenja autorskih prava, nalaziće se niže na stranicama sa rezultatima pretraga. To znači da će ih Google indeksirati sa nižim stepenom prioriteta i samim tim umanjiti njihovu vrijednost tokom pretrage.

Google bez zvaničnog zahtijeva regulatornih tele nije u mogućnosti da isključi bilo koji sajt iz svoje pretrage, ali na osnovu velikog broja osnovanih zahtijeva za krešenje autorskih prava ima mogućnost da tim sajtovima na ovaj način umanji “vrijednost” tokom pretraživanja.

U saopštenju kompanije navodi se da je Google samo u posljednjih 30 dana primio zahtjeve da ukloni više od 4,3 miliona stranica, što je više nego što su primili u cijeloj 2009. godini

Ruski izdavač antivirusnih softvera Kasperski je, istovremeno, otkrio gauš, virus sličan stuxnetu i flame virusu, specijalno napravljen za krađu bankarskih podataka na Bliskom istoku.

Procjenjuje se da je taj virus, operativan od septembra 2011. godine, zarazio više desetina hiljada uređaja. Stručnjaci Kasperskija uspjeli su da ugase infrastrukturu za komandu i kontrolu virusa u julu, tako da se gauš trenutno nalazi u stanju sna, u očekivanju novog naloga za svoje servere za komandu i kontrolu.

(MONDO - agencije)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS