• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U sudskom sporu kažnjeni i Apple i Samsung

Sud u Južnoj Koreji pravosnažno "dodijelio" novčane kazne Samsungu i kompaniji Apple, ocjenjujući da su obe uzajamno kršile patentna prava.

 U sudskom sporu kažnjeni i Apple i Samsung  Izvor: MONDO

Na iznenađenje mnogih analitičara, ali i fanova oba brenda, sud u Seulu je saopštio da Samsung i Apple moraju da plate novčane kazne od po nekoliko desetina hiljada evra i zabranio prodaju nekih njihovih prozvoda oko kojih su se vodili sporovi. Prvi spor je počeo u aprilu, a drugi u junu ove godine.

Samsung, od nedavno vodeći svjetski proizvođač mobilnih telefona, koji se na smartfon tržištu nalazi ispred Applea, ali daleko iza na tržištu tableta, tužio je u aprilu američki Apple južnokorejskom sudu, a onda je Apple odgovorio u junu optužujući svog konkurenta da je kopirao dizajn modela iPhone i iPad.

Apple je tako po ovoj presudi osuđen da plati oko 40 miliona vona (28.000 evra) za dva prekršaja patentnih prava vezana za "uobičajene telekomunikacione standarde", dok po istoj presudi domaći Samsung treba da plati Appleu odštetu od 25 miliona vona, što je oko 15.000 evra, i to zbog povrede patenata vezanih za korisnički interfejs. Apple je, između ostalog tužio Samsung zbog odsjaja koji se "emituje" u interfejsu Samsung Android telefona kada se stigne na kraj ili vrh skrol liste.

Sud u Južnoj Koreji je, prenosi agencija Dau Džons, zabranio prodaju nekih Apple proizvoda, i to smartfona iPhone 3GS i iPhone 4, kao i tablet računara iPad i iPad2. Što se Samsungovih proizvoda tiče, zabranu su "popili" pametni telefoni Galaxy S, Galaxy S2 i Galaxy Nexus, kao i tablet uređaji Galaxy Tab i Galaxy Tab 10.1. Ta zabrana se, ipak ne odnosi na najnovije pametne mobilne telefone koje su predstavili Samsung i Apple - iPhone 4S i Galaxy S3.

(MONDO - agencije)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS