• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Facebook demantovao curenje privatnih poruka

Vijest se brzo proširila internetom, ali panika “svi mi vide privatne Fejs poruke“ zavladala u cijelom svijetu bila je – bezrazložna.

 Facebook demantovao curenje privatnih poruka  Izvor: MONDO

Društvena mreža demantovala je glasine, koje su jutros preplavile internet, da se na zidovima i tajmlajn profilima korisnika, zbog programskog baga, pojavljuju privatne poruke korisnika napisane 2009. godine i ranije.

Prve vijesti govorile su o navodnom samostalnom pojavljivanju privatnih prepiski, napisanih u pomenutom periodu, kroz statusne poruke prijatelja sa kojima su “oštećeni“ korisnici umreženi, ali se cijela stvar ispostavila netačnom.

Prema navodima kompanije Facebook, korisnici u Francuskoj i Americi, koji su i prijavili cijeli “slučaj“, napravili su nenamjernu grešku objavivši ovakve optužbe, jer su se na njihovim profilima pojavili statusi iz perioda 2009. godine i od ranije, a ne njihove privatne poruke.

Kako u Facebooku kažu, korisnici su mahom zaboravili o čemu su u to vrijeme pisali i došlo je do zabune da su to privatne poruke, što nije tačno.

Facebook inženjeri, na čelu sa osnivačem Facebooka Markom Cukerbergom, nekoliko sati su radili na otklanjanju nedoumica oko afere “privatne poruke na tajmlajnu“. Na kraju su samo konstatovali da je cijeli slučaj naduvan i izazvan zbog neznanja korisnika.

Kako se u saopštenju nakon pretrage navodi, Facebook ima veoma napredan sistem zaštite privatnosti, koji svaki korisnik može da prilagodi sebi i dozvoli ili ne dozvoli dijeljenje informacija sa drugim korisnicima. U Facebooku još jednom napominju da korisnici posjete podešavanja svog profila i tamo odrede šta će i sa kime dijeliti preko svog javnog ili privatnog profila.

Francuska vlada tražila objašnjenje od Facebooka

Francuska vlada saopštila je odmah po izbijanju “afere“, da je pozvala rukovodstvo Facebooka da objasni glasine prema kojima su stare privatne poruke nekih korisnika nedavno objavljene na ovoj društvenoj mreži.

Menadžeri Facebooka pozvani su da pred francuskom Nacionalnom komisijom za informatiku i slobode (CNIL), koja se bavi zaštitom ličnih podataka, objasni te glasine, navodi se u saopštenju ministra za industrijsku obnovu Arnoa Montbura i ministakre za digitalnu ekonomiju Fler Pelren. "Jasna i transparentna objašnjenja moraju se dati bez odlaganja", poručili su ministri, prenio je AFP.

Facebook je nakon toga ponovo saopštio da je sproveo istragu o pritužbama nekih korisnika i porekao je glasine o objavljivanju nekih privatnih poruka, koje su se prvo pojavile na Twitter mreži i na stranicama besplatnog francuskog dnevnika Metro.

(MONDO - agencije)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS