• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Facebook prešao granicu od milijardu ljudi!

Šireći se na nova tržišta, društvena mreža Facebook prešla je magičnu cifru od milijardu registrovanih korisnika i još uvijek stižu novi.

 Facebook prešao granicu od milijardu ljudi! Izvor: MONDO

Korisnici, koji najmanje jednom mjesečno posjećuju tu društvenu mrežu, ostvaruju preko 1.13 biliona lajkova (to je broj sa dvanaest nula!), ubace na Fejs oko 220 milijardi slika i postave oko 17 milijardi informacija o svojoj lokaciji preko GPS-a ili aplikacija poput Forsquarea.

Facebook postoji od 2004. godine i u posljednjih nekoliko nedjelja pokušava intenzivnim kampanjama i promocijama da pospješi svoju prisutnost na tržištima gdje je slabo interesovanje za društvene mreže.

To su, pretežno tržišta Afrike i Azije, ali i u Evropi postoji dobar potencijal za rast. Na tom razvijenom kontinentu tek manje od trećine korisnika redovno koristi Facebook mrežu.

Noviteti koje Facebook sprema

Mark Zakerberg je na američkoj televiziji, govoreći o milijardu korisnika, statusu Facebook i drugim stvarima, predstavio i planove za pokretanje posebnog šou programa preko Facebooka i ideju da se Facebook aplikacija nalazi na svakom telefonu, bez obzira na njegov tip i platformu. Trenutno se akcija "Facebook na svakom telefonu" razvija i promoviše na teritoriji Afrike.

Facebook najviše koriste Amerikanci, Australijanci i Južnoamerikanci. Evropa je tek na četvrtom mjestu, a Afrika i Azija imaju tek pet i šest odsto korisnika Facebooka, od ukupne populacije. Poznata društvena mreža naporno će raditi da se ti procijenti što prije drastično povećaju.

Pazite kako se ponašate na Fejsu!

Ipak, i pored slavljeničke atmosfere, mnogi mediji uz vijest o milijardu korisnika koriste da napomenu da Facebook, ipak predstavlja prijetnju korisnicima, jer mnoga evropska regulatorna tijela i druge svjetske ustanove za zaštitu podataka sumnjaju da kompanija ne štiti korisničke podatke dovoljno dobro.

Postoje optužbe da ih Facebook čak ustupa trećim licima uglavnom radi ciljanog oglašavanja, a nedavno je kompaniju potresla i “afera curenja korisničkih podataka“, koja je kasnije demantovana. Prije toga je EU zakon obavezao Facebook na ukidanje opcije prepoznavanja lica.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS