• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Umesto fotografije mini-klonovi u kocki

Laboratorija instituta za istraživanje u Japanu radi na proizvodnji kocke-ekrana na kojoj će se neka scena ili lik videti iz različitih uglova.

 Umesto fotografije mini-klonovi u kocki Izvor: MONDO

Fotografije dragih osoba na ekranima računara već potiskuju tradicionalne fotografije, ali u ne tako dalekoj budućnosti i to će biti prevaziđeno u poređenju sa njihovim predstavama u tri dimenzije (3D) koje ćemo imati pred sobom, predviđaju japanski istraživači.

Laboratorija jednog japanskog instituta za istraživanje radi na proizvodnji kocke-ekrana na čijim će se trima stranama neka scena ili lik videti iz tri različita ugla.

"Krajnji cilj je da onaj koji posmatra kocku ima osećaj da u svojoj ruci drži, na primer, mini osobu u vidu njene trodimenzionalne virtuelne predstave", objasnio je istraživač Šunsuke Jošida sa Japanskog nacionalnog instituta za tehnologiju informacije i komunikacije.

"Danas na vašem pisaćem stolu možda držite fotografiju vaše nasmejane devojke. Sutra ćete u jednoj kocki moći da je vidite kako se grohotom smeje i iz profila", rekao je on.

Prototip ovog predmeta budućnosti za sada prikazuje samo nedovoljno kvalitetne fiksne slike iz tri različita ugla, ali cilj je predstavljanje animirane scene u rezoluciji koja dočarava potpunu iluziju.

Japanski istraživači se nadaju da će uspeti da konkretizuju tu ambiciju u naredne tri godine i usavrše kocku sa slikom na svakoj od svojih šest strana, a posmatrač će imati utisak da pred sobom ima minijaturni klon neke drage osobe, prenele su agencije.

(Tanjug/www.mtsmondo.com)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RECENZIJE

TIPS & TRICKS